Ξέρουμε λοιπόν, το τέλος του κόσμου; Οι επιστήμονες περιγράφουν ένα τέλος εφιαλτικό: το ηλιακό μας σύστημα απορροφάται από την βαρύτητα ενός αστέρα λευκού νάνου, συνθλίβεται και μετατρέπεται σε σκόνη, καθώς πεθαίνει.
Γνωρίζουμε πως κάποια στιγμή θα επέλθει το τέλος του κόσμου, αλλά μία νέα μελέτη περιγράφει ένα σενάριο γι’ αυτό το τέλος, που είναι βίαιο και χαοτικό: Ο Ήλιος μας θα διαστέλλεται και θα φτάσει να καταπιεί τη Γη, την ώρα που άλλοι πλανήτες στο ηλιακό σύστημα θα συνθλίβονται σε σκόνη.
Δεν χρειάζεται όμως να πανικοβληθούμε. Η ώρα αυτή αργεί αρκετά – τουλάχιστον για τα δεδομένα του χρόνου που γνωρίζει ο άνθρωπος: κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε περίπου έξι δισεκατομμύρια χρόνια.
Πώς περιγράφουν οι επιστήμονες το τέλος του κόσμου
Η επιστημονική περιγραφή του τέλους του κόσμου έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Warwick.
Αστέρια όπως ο Ήλιος μας παράγουν φως και θερμότητα από τη μετατροπή ατόμων υδρογόνου σε ήλιον, κάτω από ισχυρότατες δυνάμεις βαρύτητας. Όμως όλα τα αστέρια έχουν περιορισμένο απόθεμα υδρογόνου και όταν αυτό εξαντλείται, χάνεται η ισορροπία των δυνάμεων που κρατούν σταθερό το αστέρι.
Μετά από πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, ο Ήλιος μας θα έχει καταναλώσει το υδρογόνο που βρίσκεται στο εσωτερικό του, πριν αρχίσει να διαστέλλεται για να φτάσει σε μέγεθος 200 φορές μεγαλύτερο από την αρχική του μορφή και να αρχίσει να καίει ήλιον στα εξωτερικά στρώματα.
Ενώ κάποια τεράστια αστέρια εκρήγνυνται σε σούπερ-νόβα καθώς καταρρέουν, το δικό μας αστέρι είναι πολύ μικρό για να πεθάνει ήρεμα, καθώς θα καταναλώνει τα τελευταία πυρηνικά του καύσιμα. Όταν αυτό θα συμβεί, σε περίπου έξι δισεκατομμύρια χρόνια, θα αφήσει πίσω του έναν λευκό νάνο- ένα εξαιρετικά πυκνό υπόλειμμα του πυρήνα του, που θα λάμπει από την υπολειπόμενη θερμότητα καθώς θα επέρχεται αργά και βασανιστικά η ψύξη του. Αυτοί οι αστρικοί πυρήνες έχουν τόση μάζα όπως ο Ήλιος, αλλά δεν είναι μεγαλύτεροι από τη Γη και γι’ αυτό έχουν ένα εξαιρετικά πανίσχυρο βαρυτικό πεδίο.
Ο καθηγητής Μπόρις Γκένσιτσκε, του Πανεπιστημίου του Warwick δήλωσε ότι «τα δυσάρεστα νέα είναι ότι η Γη πιθανώς απλά θα απορροφηθεί από τον διαστελλόμενο Ήλιο, πριν γίνει ένας λευκός νάνος».
Πώς θα γίνουν όλα σκόνη
Τι θα συμβεί όμως στο υπόλοιπο ηλιακό σύστημα όταν ο Ήλιος θα γίνει ένας λευκός νάνος;
Οι ερευνητές στην τελευταία μελέτη τους εξέτασαν την λαμπρότητα τριών διαφορετικών λευκών νάνων εδώ και 17 χρόνια. Παρατηρώντας πως αυξήθηκε και στη συνέχεια μειώθηκε η λαμπρότητα, οι επιστήμονες κατάφεραν να εξακριβώσουν πότε κάποια αντικείμενα περνούσαν μπροστά από τον ήλιο και τι είδους ήταν αυτά. Για τα περισσότερα αστέρα, οι αλλαγές στην φωτεινότητα, ή οι διελεύσεις, ήταν προβλέψιμες, καθώς οι πλανήτες είναι σε τροχιά. Αλλά γύρω από τα αστέρια που αποκαλούνται λευκοί νάνοι, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι διελεύσεις ήταν χαοτικές και ακανόνιστες. Αυτό τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το μέλλον των ουράνιων σωμάτων που περιβάλλουν ένα αστέρι – λευκό νάνο, είναι πιθανότατα καταστροφικό και βίαιο.
Οι πλανήτες, οι αστεροειδείς και τα φεγγάρια που έρχονται κοντά στον πυκνό πυρήνα ενός λευκού νάνου κομματιάζονται καθώς έλκονται από την βαρύτητα του αστεριού. Αυτά τα κομμάτια συγκρούονται μεταξύ τους και τελικά μετατρέπονται σε σκόνη. Αυτή η σκόνη εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το νεκρό αστέρι μέχρι σταδιακά να χαθεί στο σύμπαν.
Στο δικό μας ηλιακό σύστημα αυτή θα είναι η τύχη πολλών από τα σώματα που θα απομείνουν και δεν θα απορροφηθούν ή θα καταστραφούν από τη διαστολή του Ήλιου.
Ο καθηγητής Γκένσιτσκε δήλωσε ότι «για το υπόλοιπο του ηλιακού μας συστήματος, κάποιοι αστεροειδείς μεταξύ του Άρη και του Δία, και ίσως κάποια από τα φεγγάρια του Δία, μπορεί να εκτοπιστούν και να ταξιδέψουν κοντά στο λευκό νάνο για να υποβληθούν τελικά στη διαδικασία της σύνθλιψης, την οποία έχουμε παρατηρήσει».
Ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα συστήματα των λευκών νάνων έχουν μια απρόβλεπτη φύση και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να μελετηθούν. «Η απρόβλεπτη φύση αυτών των διελεύσεων μπορεί να τρελάνουν έναν αστρονόμο- το ένα λεπτό είναι εδώ, το επόμενο εξαφανίζονται. Κι αυτό δείχνει το χαοτικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται», δήλωσε ο καθηγητής Γκένσιτσκε.
Τι θα συμβεί στη Γη, όταν πεθάνει ο Ήλιος
Μετά από πέντε δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα, ο Ήλιος θα γίνει ένα κόκκινο γιγάντιο αστέρι, περισσότερες από 100 φορές μεγαλύτερο από το σημερινό μέγεθός του.
Σταδιακά θα εκτοξεύει αέρια και σκόνη για να δημιουργήσει ένα «φάκελο», που θα είναι όσο η μισή μάζα του. Ο πυρήνας θα μετατραπεί σε ένα μικροσκοπικό αστέρι λευκό νάνο. Αυτό θα λάμπει για χιλιάδες χρόνια, φωτίζοντας τον φάκελο για να δημιουργήσει ένα πλανητικό νεφέλωμα σε σχήμα δακτυλίου.
Ενώ αυτή η μεταμόρφωση θα αλλάξει το ηλιακό σύστημα, οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι τι θα συμβεί στον τρίτο… βράχο από τον Ήλιο.
Γνωρίζουμε ότι ο Ήλιος μας θα γίνεται μεγαλύτερος και φωτεινότερος, κι αυτό πιθανώς θα καταστρέψει κάθε είδους ζωή στον πλανήτη μας. Αλλά είναι αβέβαιο κατά πόσο θα επιβιώσει ο βραχώδης πυρήνας της Γης.
topontiki.gr