Κάπως ιδιαίτερα περίεργα συμπεριφέρεται ο ήχος στον Άρη. Το Perseverance rover της NASA διαθέτει μικρόφωνα και αυτά έχουν πιάσει διάφορους ήχους στο Κόκκινο Πλανήτη, όπως για παράδειγμα το απόκοσμο ψιθύρισμα ανεμοστρόβιλων σκόνης.
Οι μέχρι τώρα ηχογραφήσεις έχουν δείξει ότι ο ήχος συμπεριφέρεται παράξενα στον Άρη. Για παράδειγμα, οι θόρυβοι κάτω από 240 hertz ταξιδεύουν περίπου με ταχύτητα 10 μέτρα ανά δευτερόλεπτο πιο αργά από ό,τι οι υψηλότεροι ήχοι. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μόρια διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία απορροφούν μέρος της ενέργειας του ήχου στις χαμηλές συχνότητες, αποτελούν το 95% της ατμόσφαιρας του Άρη. Τέτοιες παράξενες ιδιότητες, αν δεν ληφθούν υπόψη, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις επικοινωνίες σε μελλοντικές αποστολές στον Άρη, ιδιαίτερα στις επανδρωμένες.
Έτσι μια ερευνητική ομάδα αποφάσισε να υπολογίζει την ταχύτητα και την εξασθένιση του ήχου σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και σε διάφορα σημεία. Η ομάδα ανακάλυψε άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία.
Πρώτον ότι η σκόνη δεν φαίνεται να επηρεάζει τη διάδοση του ήχου ωστόσο, η ταχύτητα και η εξασθένηση του ήχου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, η μετατόπιση της ταχύτητας του ήχου είναι λιγότερο έντονη σε χαμηλότερες θερμοκρασίες απ’ ό,τι σε υψηλότερες.
Η μεγαλύτερη διαφορά από τη Γη, ωστόσο, προέρχεται από τις τεράστιες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη περιοχή που βρίσκεται Perseverance rover, εκεί τα επίπεδα υδραργύρου μεταβάλλονται κατά περίπου 50 °C κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ήχος να ταξιδεύει έως και 30 μέτρα ανά δευτερόλεπτο (30 m/s) και να εξασθενεί τρεις φορές γρηγορότερα τις θερμότερες ώρες σε σύγκριση με τις ψυχρότερες. Οι αλλαγές στη θερμοκρασία και στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα προκαλούν επίσης διακυμάνσεις στην ταχύτητα και την εξασθένηση του ήχου κατά τις εποχές, αν και το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο στις πολικές περιοχές.
Η αναλυτική έρευνα είναι διαθέσιμη εδώ
techmaniacs.gr