Επιστήμονες ανακάλυψαν 85 νέους πλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη που θα μπορούσαν να συντηρήσουν ζωή

Αστρονόμοι έκαναν μια συναρπαστική ανακάλυψη 85 πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα,  που ίσως μπορούν να συντηρήσουν ζωή. Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να στρέψουμε προς τα εκεί τα τηλεσκόπιά μας για να δούμε μικρά γκρι ανθρωπάκια να τρέχουν. Αυτό σημάνει πως απέχουν την κατάλληλη απόσταση από το άστρο τους και έχουν δυνητικά τις κατάλληλες συνθήκες για την δημιουργία και συντήρηση μορφών ζωής.

Η ομάδα επιστημόνων είναι από το Πανεπιστήμιο του Warwick και μελετούσαν τα δεδομένα από τους δορυφόρους της NASA όταν έκαναν την ανακάλυψη των πιθανών εξωπλανητών.

Αρκετοί θα αναρωτιέστε τι είναι οι εξωπλανήτες. Η απάντηση είναι απλή. Πρόκειται για πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

πλανήτες ζωή

Αυτοί οι εξωπλανήτες που ανακαλύφθηκαν, έχουν διάφορα μεγέθη που κυμαίνονται από 17.700χλμ μέχρι 563.270 χλμ. σε διάμετρο. Για να έχουμε κάποιο μέτρο σύγκρισης, η Γη έχει διάμετρο μόλις 12.874χλμ διάμετρο, οπότε μιλάμε για πλανήτες αρκετά μεγαλύτερους από την Γη

Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε πάνω από 5000 εξωπλανήτες, όμως αυτό που κάνει αυτούς τους 85 τόσο συναρπαστικούς, είναι πως βρίσκονται στην σωστή απόσταση από το ήλιο τους, ώστε να διατηρήσουν ζωή. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι ούτε πολύ κοντά για να φλέγονται, ούτε πολύ μακριά για να είναι παγωμένοι. Κάπως όπως και η Γη.

Στην νέα μελέτη, επικεφαλής ήταν η διδακτορική φοιτήτρια Faith Hawthorn, του Πανεπιστημίου του Warwick, στο τμήμα Αστρονομίας και Αστροφυσικής.

πλανήτες ζωή

Σε δήλωσή της στην Mail Online, είπε:

«Όλοι οι εξωπλανήτες βρίσκονται σε 85 μοναδικά συστήματα – ένας πλανήτης ανά αστέρι. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι βραχώδη, μερικά μπορεί να είναι αέρια.»

«Είναι πολύ σπάνιο να ανακαλυφθούν κατοικήσιμοι πλανήτες – χρειάζεστε ένα πολύ συγκεκριμένο σύνολο συνθηκών για κατοικησιμότητα και θα χρειαστεί μελλοντική εργασία για να επιβεβαιωθεί αυτό».

Μην ετοιμάζουμε όμως ακόμα βαλίτσες για να μετακομίσουμε σε νέους πλανήτες, καθώς υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα, αφού πρέπει να μάθουμε περισσότερα για αυτούς. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως οι πλανήτες χρειάζονται από 20 έως 700 μέρες για μια πλήρη περιστροφή γύρω από τα αστέρια που τους φιλοξενούν,

“Γνωρίζουμε τον πιθανό χρόνο περιστροφής γύρω από τα άστρα, όμως ακόμα δεν τον έχουμε επιβεβαιώσει. Αυτό μας πληροφορεί για την απόσταση από το άστρο”. Δήλωσε η Hawthorn.

«Υπάρχουν πολλά περιθώρια για συνεχή έρευνα σε αυτούς τους εξωπλανήτες – για να μάθουμε περισσότερα για τις ακριβείς περιόδους τροχιάς τους, αν έχουν φεγγάρια ή όχι και από τι ακριβώς αποτελούνται».

Στην παρούσα φάση αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από την NASA, κάτι που πιθανότατα θα γίνει σε μελλοντικές παρατηρήσεις της Υπηρεσίας Διαστήματος.

techmaniacs.gr

Pin It on Pinterest

Share This