Εκπληκτικά βίντεο από τη NASA: Η γέννηση, η ωρίμανση και ο θάνατος των πλανητών

Μία αναπαράσταση της δύναμης του Σύμπαντος, σε επτά βίντεο-animation, μετά από πολλά χρόνια μελέτης τόσο του ηλιακού μας συστήματος όσο και των εξωπλανητών που έχουν ανακαλυφθεί.

Πώς γεννιέται και πού ένας πλανήτης; Πόσα χρόνια χρειάζεται για να εξελιχθεί και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν-καθορίζουν τη μορφή του (αέρινος, υδάτινος ή βραχώδης); Πώς δημιουργείται η ζωή; Πώς ωριμάζουν; Πότε φτάνουν στο απόγειο και πώς πεθαίνουν, προσφέροντας υλικά για τη γέννηση άλλων πλανητών στο αχανές Σύμπαν; Όλα τα παραπάνω ερωτήματα και πολλά ακόμα, βρίσκουν απάντηση σε επτά βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA, αποτέλεσμα πολλών χρόνων έρευνας, από διακεκριμένους επιστήμονες, τους κορυφαίους στο είδος τους.

Η επιστημονική ομάδα που επιμελήθηκε την -αν μη τι άλλο- εντυπωσιακή παρουσίασε, διαχώρισε σε επτά βήματα την εξέλιξη των πλανητών.

Το πρώτο βίντεο περιλαμβάνει τη γέννηση-δημιουργία, μία περίοδος που διαρκεί ακόμη και 100.000 -γήινα- χρόνια.

Το δεύτερο βίντεο μας μεταφέρει έως και ένα εκατ. χρόνια μετά την αρχική συγκέντρωση των υλικών. Από το νέφος της «σκόνης», περνάμε στη δημιουργία ενός δίσκου, στον οποία τα υλικά αρχίζουν να πλησιάζουν το ένα το άλλο.

Στο τρίτο βίντεο φτάνουμε στα 10 εκατ. χρόνια. Είναι η περίοδος των συγκρούσεων. Μεγάλες και βίαιες ανακατατάξεις, με τα υλικά να συγκρούονται μεταξύ τους, δημιουργώντας μεγαλύτερα σώματα, μέχρι να ομογενοποιηθούν σε ένα σώμα.

Στο τέταρτο βίντεο είναι η περίοδος που ξεκινά από τα 10 εκατ. χρόνια και φτάνει στο ένα δισ. χρόνια. Ο πλανήτης έχει διαμορφωθεί και γύρω του περιστρέφονται οι εναπομείναντες βράχοι, οι οποίοι στη διάρκεια ενδέχεται να σχηματίσουν τον ή τους δορυφόρους.

Στο πέμπτο βίντεο, η ηλικία φτάνει από το ένα δισ. χρόνια, στα 10 δισ. χρόνια. Είναι η δημιουργική «μέση ηλικία», κατά την οποία ο πλανήτης αναπτύσσεται και αναπτύσσει την πιθανότητα ύπαρξης ζωής.

Στο έκτο βίντεο βρισκόμαστε από τα 10 δισ. χρόνια, μέχρι τα 11 δισ. χρόνια. Είναι η στιγμή της φωτιάς. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει…

Στο έβδομο βίντεο, ο πλανήτης εκρύγνηται και μετατρέπεται σε «λευκό νάνο». Είναι η στιγμή του θανάτου, που όμως ορίζει την απαρχή μίας νέας ζωής…

επιμέλεια: Σάββας Μιχάλαρος

protothema.gr

Pin It on Pinterest

Share This