Ανακαλύφθηκε τεράστιος «ωκεανός» κάτω από την επιφάνεια της Γης

 

επιμέλεια: Ελένη Σοφού

Πάνω που νομίζαμε ότι είχαμε χαρτογραφήσει τις τεράστιες εκτάσεις των ωκεανών της Γης, οι επιστήμονες έκαναν μια πρωτοποριακή ανακάλυψη: έναν κολοσσιαίο ωκεανό κρυμμένο κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη. 

 

 

Φανταστείτε ένα υδάτινο σώμα τρεις φορές μεγαλύτερο από όλες τις θάλασσες μαζί, φωλιασμένο κάτω από τα πόδια μας. Χάρη στις αξιοσημείωτες ιδιότητες ενός μπλε ορυκτού που ονομάζεται «ringwoodite», αυτός ο υπόγειος ωκεανός διέφευγε της ανίχνευσης μέχρι τα τελευταία χρόνια. 

Ένα εκπληκτικό εύρημα

Σύμφωνα με το New Scientist, αυτό το εκπληκτικό εύρημα αμφισβητεί προηγούμενες θεωρίες σχετικά με την προέλευση του νερού της Γης, υποδηλώνοντας ότι αντί να φτάσουν μέσω κομητών, οι ωκεανοί μας μπορεί να έχουν προέλθει από το εσωτερικό του ίδιου του πλανήτη.

Πώς όμως οι επιστήμονες αποκάλυψαν αυτόν τον κρυμμένο ωκεανό; Ο Jacobsen και η ομάδα του χρησιμοποίησαν ένα δίκτυο 2.000 σεισμομέτρων για να αναλύσουν τα σεισμικά κύματα που δημιουργήθηκαν από περισσότερους από 500 σεισμούς. Αυτά τα κύματα, που αντηχούσαν μέσα από τα στρώματα της Γης, παρείχαν κρίσιμες πληροφορίες για τη σύνθεση του εσωτερικού του πλανήτη. Μετρώντας την ταχύτητα των σεισμικών κυμάτων που περνούν μέσα από διαφορετικούς τύπους πετρωμάτων, οι ερευνητές εντόπισαν περιοχές όπου τα κύματα επιβραδύνονταν.

Αυτή η πρωτοποριακή ανακάλυψη όχι μόνο ρίχνει φως στη γεωλογική σύσταση της Γης, αλλά εγείρει επίσης ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με τον κύκλο του νερού στον πλανήτη. Ο Jacobsen υποδηλώνει ότι αυτός ο υπόγειος ωκεανός μπορεί να παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση των τεράστιων αποθεμάτων υγρού νερού στην επιφάνεια της Γης. «Νομίζω ότι επιτέλους βλέπουμε ενδείξεις για έναν κύκλο νερού σε ολόκληρη τη Γη, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της τεράστιας ποσότητας υγρού νερού στην επιφάνεια του κατοικήσιμου πλανήτη μας», εξηγεί.

metrosport.gr

Pin It on Pinterest

Share This