Ανακαλύφθηκε ζωή στο φλοιό της Γης σε θερμοκρασία 370 βαθμών Κελσίου

Οι επιστήμονες γνώριζαν πως σε τεράστια βάθη στον ωκεανό όπου δε φτάνει το φως, υπάρχει ζωή κοντά σε υδροθερμικούς πίδακες οι οποίοι προσφέρουν τα απαραίτητα συστατικά για τη δημιουργία της. Αλλά πρόσφατα, ερευνητές του Schmidt Ocean Institute χρησιμοποιήσαν ένα βαθυσκάφος ρομπότ για να δουν τι κρύβεται κάτω από αυτούς τους πίδακες και τα αποτελέσματα τους εξέπληξαν.

Είναι ένας ολόκληρος κόσμος ο οποίος δεν ξέραμε ότι υπάρχει. Στη στεριά, ξέραμε πως υπάρχουν ζώα που ζουν σε υπόγειες σπηλιές και στον ωκεανό ζώα που ζουν στην άμμο, αλλά για πρώτη φορά οι ερευνητές έψαξαν για ζωή κάτω από τους υδροθερμικούς πίδακες. Αυτή η εκπληκτική ανακάλυψη ενός νέου οικοσυστήματος το οποίο κρύβεται κάτω από ένα άλλο οικοσύστημα, προσφέρει αποδείξεις πως η ζωή μπορεί να υπάρξει σε απίθανα μέρη.

Οι ερευνητές μελετούν τη ζωή γύρω από τους υδροθερμικούς πίδακες από τη δεκαετία του ’70. Παρά την έλλειψη φωτός σε αυτά τα βάθη, η ζωή στηρίζεται στα πολύτιμα συστατικά που βγαίνουν από τις ζεστές πηγές του ωκεανού. Κανείς όμως δεν είχε προσπαθήσει μέχρι τώρα να κοιτάξει κάτω από αυτούς τους πίδακες.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα ολόκληρο οικοσύστημα σκωλήκων, σαλιγκαριών και χημικοσυνθετικών βακτηρίων τα οποία δε βασίζονται στο ηλιακό φως για ενέργεια.

Η κατανόησή μας για τη ζωή στους υδροθερμικούς πίδακες επεκτάθηκε με αυτήν την ανακάλυψη. Υπάρχουν δύο δυναμικά οικοσυστήματα. Πλάσματα πάνω και κάτω από την επιφάνεια των πιδάκων ζουν μαζί σε αρμονία, εξαρτώμενα από τα υγρά που έρχονται κάτω από την επιφάνεια και από το οξυγόνο της θάλασσας, πάνω από την επιφάνεια.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε το ρομπότ SuBastian για να καθαρίσει ένα σημείο του πυθμένα σε βάθος 2.500 μέτρων. Έπειτα, κόλλησε ένα κουτί στην επιφάνεια αυτού του χωρίς ζωή σημείου. Όταν αφαίρεσαν το κουτί μερικές μέρες αργότερα, βρήκαν πως κάποιοι οργανισμοί είχαν αποικήσει την περιοχή, προερχόμενα από τις ρωγμές του πυθμένα.

Οι ανακαλύψεις που έγιναν από την αποστολή, ενισχύουν την επείγουσα ανάγκη να εξερευνήσουμε πλήρως τους ωκεανούς μας, ώστε να γνωρίζουμε τι υπάρχει σε μεγάλα βάθη. Η ανακάλυψη νέων πλασμάτων και οικοσυστημάτων υπογραμμίζει πόσα λίγα γνωρίζουμε ακόμα και πόσο σημαντικό είναι να προστατέψουμε αυτό που ακόμα δεν καταλαβαίνουμε.

Οι ερευνητές θα δημοσιεύσουν τα ευρήματά τους αργότερα μέσα στη χρονιά.

 

unboxholics.com

Pin It on Pinterest

Share This