Κάτι που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του… Πέμπτου Στοιχείου
Ένα πείραμα που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την ύπαρξη πέμπτης κατάστασης της ύλης -και να αλλάξει τη Φυσική όπως την ξέρουμε- παρουσιάστηκε σε μια νέα ερευνητική δημοσίευση από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ στην Αγγλία.
Ο Dr. Melvin Vopson, έχει ήδη δημοσιεύσει ευρήματα που δείχνουν ότι οι πληροφορίες διαθέτουν μάζα και ότι όλα τα στοιχειώδη σωματίδια, τα μικρότερα γνωστά δομικά στοιχεία του σύμπαντος, αποθηκεύουν πληροφορίες για τον εαυτό τους, κάτι παρόμοιο με τον τρόπο που οι άνθρωποι έχουν DNA.
Ο ίδιος έχει σχεδιάσει ένα πείραμα, το οποίο -αν στεφθεί με επιτυχία- θα σημαίνει πως έχει ανακαλύψει ότι η πληροφορία αποτελεί την πέμπτη μορφή ύλης, μαζί με την στερεή, την υγρή, την αέρια και το πλάσμα.
Ο ίδιος δηλώνει: «Αυτή θα ήταν μια στιγμή “Εύρηκα” γιατί θα άλλαζε τη φυσική όπως την ξέρουμε και θα διεύρυνε την κατανόησή μας για το σύμπαν.» Δεν θα ερχόταν, όμως, σε αντίθεση με κανέναν από τους υπάρχοντες νόμους της Φυσικής. «Δεν έρχεται σε αντίθεση με την κβαντική μηχανική, την ηλεκτροδυναμική, τη θερμοδυναμική ή την κλασική μηχανική. Το μόνο που κάνει είναι να συμπληρώνει τη Φυσική με κάτι νέο και απίστευτα συναρπαστικό».
Η προηγούμενη έρευνα του Δρ. Vopson υποδηλώνει ότι οι πληροφορία αποτελεί το θεμελιώδες δομικό στοιχείο του σύμπαντος και πως αυτή διαθέτει φυσική μάζα. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι οι πληροφορίες θα μπορούσαν να είναι η ίδια η σκοτεινή ύλη, το άπιαστο υλικό που αποτελεί σχεδόν το ένα τρίτο του σύμπαντος.
Όπως εξηγεί: «Πώς μπορούμε να αποδείξουμε τις υποθέσεις ότι η πληροφορία αποτελεί φυσική οντότητα και έχει μάζα, και ότι τα στοιχειώδη σωματίδια διαθέτουν ένα DNA πληροφοριών για τον εαυτό τους; Η τελευταία μου εργασία έχει να κάνει με τη δοκιμή αυτών των θεωριών, ώστε να μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την επιστημονική κοινότητα».
Το πείραμα του Δρ. Vopson προτείνει τις συγκρούσεις σωματιδίου-αντισωματιδίου, ως τον τρόπο ανίχνευσης και μέτρησης της πληροφορίας σε ένα στοιχειώδες σωματίδιο. Όπως λέει: «Η πληροφορία μέσα σε ένα ηλεκτρόνιο είναι 22 εκατομμύρια φορές μικρότερη από τη μάζα του, μπορούμε όμως να μετρήσουμε αυτό το περιεχόμενο πληροφοριών με το να το σβήσουμε.» «Γνωρίζουμε ότι κατά την σύγκρουση ενός σωματιδίου ύλης με ένα αντίστοιχοσ ωματίδιο αντιύλης, το ένα εξαφανίζει το άλλο. Οπότε, κάπου πρέπει να πάνε, οι πληροφορίες από το σωματίδιο, όταν αυτό εξαφανιστεί».
Η διαδικασία αμοιβαίας εκμηδένισης μετατρέπει όλη την μάζα των σωματιδίων σε ενέργεια, συνήθως φωτόνια γάμμα. Σε όποια σωματίδια περιέχονται πληροφορίες, αυτές μετατρέπονται σε φωτόνια υπερύθρου, δηλαδή φωτόνια χαμηλής ενέργειας. Στη μελέτη αυτή, ο Vopson προβλέπει το ποιά θα πρέπει να είναι -ακριβώς- η ενέργεια των υπέρυθρων φωτονίων που προκύπτουν από τη διαγραφή των πληροφοριών.
Ο Vopson πιστεύει ότι το έργο του θα μπορούσε να αποδείξει πώς οι πληροφορίες αποτελούν ένα βασικό συστατικό των πάντων στο σύμπαν και πως ένα νέο πεδίο έρευνας της φυσικής θα μπορούσε να αναδυθεί μέσα από αυτό.
Σχόλιο μεταφραστή: Θα μπορούσε να έχει δίκιο και να ληφθούν, τελικά, στα σοβαρά (όπως λέει και ο ίδιος) υπόψη από την επιστημονική κοινότητα, αυτές οι θεωρίες; Ίδωμεν!
Σημείωση μεταφραστή: Ως πέμπτη κατάσταση της ύλης, θεωρείται ήδη το συμπύκνωμα Bose-Einstein. Εάν επαληθευτούν τα όσα προτείνει ο Dr. Melvin Vopson, θα πρέπει μάλλον να καταφύγουμε σε μεγαλύτερο του 5 αριθμό…
Παραπομπές:
Experimental protocol for testing the mass–energy–information equivalence principle
pop-sci.gr