Γάτες «που μιλάνε» μπορεί επιτέλους να πουν τι πραγματικά σκέφτονται μέσω κουμπιών

Μια κοινή επιθυμία ανάμεσα σε ιδιοκτήτες και λάτρεις των κατοικίδιων είναι να μπορούσαν τα ζώα να μιλήσουν

Μια κοινή επιθυμία ανάμεσα σε ιδιοκτήτες και λάτρεις των κατοικίδιων είναι να μπορούσαν να τους μιλήσουν, καθώς προς το παρόν βασίζονται στις εικασίες μας για την κάλυψη των αναγκών τους, ενώ θα ήταν επίσης πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε τι έχουν να μας πουν.

Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι τα κατοικίδια μπορούν να μιλήσουν. Αν και δεν είναι με τον τρόπο που επικοινωνούν οι άνθρωποι, σίγουρα γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των δύο ειδών.

Πάρτε για παράδειγμα την Billi. Αυτή η 13χρονη γάτα μετρά εκατοντάδες χιλιάδες followers σε Instagram και YouTube επειδή εκφράζει την άποψή της για διάφορα θέματα- όπως πολλοί άλλοι άνθρωποι.

Η Billi επικοινωνεί με τον άνθρωπο της, την Kendra Baker, μέσω μιας συσκευής επαυξητικής ή εναλλακτικής επικοινωνία (AAC)- πρακτικά έναν ηχητικό πίνακα που περιλαμβάνει διαφορετικά κουμπιά, το καθένα από τα οποία ενεργοποιεί την ηχογράφηση μιας διαφορετικής λέξης. Πατώντας τα διαφορετικά κουμπιά, η Billi μπορεί να επικοινωνήσει σε ανθρώπινη γλώσσα.

Όλα ξεκίνησαν τον Μάιο του 2020, όταν η πανδημία έδωσε στην Baker περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Αφού παρακολούθησε μερικά ακόμη διάσημα «ζώα που μιλάνε» στα social media, αποφάσισε να το δοκιμάσει στη Billi, παρόλο που δεν είχε δει άλλες γάτες να το δοκιμάζουν στο παρελθόν.

Τα κουμπιά ήταν «αρκετά μεγάλα για ένα μικροσκοπικό γατάκι και δεν ήμουν σίγουρη ότι θα ήταν αρκετά βαρύ για να τα πατήσει», εξηγεί στο Salon. «Οπότε άρχισα με μια λέξη με την οποία δεν θα σας συνιστούσα να ξεκινήσετε, η οποία είναι “φαγητό”, γιατί τους δίνει κίνητρο. Και η Billi λατρεύει το φαγητό».

Σήμερα, πάνω από ένα χρόνο μετά, η Billi έχει μάθει 51 λέξεις, μεταξύ άλλων «ουπς», «θέλω», «σ’ αγαπώ», «τηλεόραση», «θόρυβος» και «ευτυχισμένος». Λαμβάνει επίσης μέρος σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που μελετά ζώα, τα οποία μιλάνε και ονομάζεται TheyCanTalk.

Ένα άλλο διάσημο μέλος της έρευνας είναι ο Bunny, ένας σκύλος που μιλάει και μετρά 7,2 εκατομμύρια followers στο TikTok. Το ενδιαφέρον είναι ότι έχει παρατηρηθεί πως σκύλοι όπως ο Bunny προτιμούν να συνθέτουν πλήρεις προτάσεις όταν χρησιμοποιούν το AAC, ενώ η Billi τείνει να προτιμά μεμονωμένες λέξεις.

Όσο για το αν η Billi καταλαβαίνει τι σημαίνουν στην πραγματικότητα οι λέξεις, η Baker εξηγεί ότι δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να ξέρουμε το βάθος της κατανόησης με τον τρέχοντα όγκο πληροφοριών που έχουμε», γράφει στο σάιτ της Billi.

«Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι, “Πατάει το κουμπί στο σωστό πλαίσιο τις περισσότερες φορές;”. Ως επί το πλείστον, η απάντηση σε αυτό είναι ναι και δείχνει να το απολαμβάνει πραγματικά. Μου αρκεί», καταλήγει.

lifo.gr

Pin It on Pinterest

Share This