Goodbye Christopher Robin (2017) – κριτική της Ανθό

Σκηνοθεσία: Σάιμον Κέρτις

Ηθοποιοί: Ντόναλ Γκλίσον (Άλαν. Α. Μίλν),  Μάργκο Ρόμπι (Δάφνη), Κέλι Μακντόναλντ (Όλιβ), Γουίλ Τίλστον (Κρίστοφερ Ρόμπιν).

Η ταινία εξιστορεί την αληθινή ιστορία πίσω από την δημιουργία του αγαπημένου μας ήρωαWinnie the Pooh, το πασίγνωστο Γουίνι το Αρκουδάκι.

Η ταινία διαδραματίζεται στο Σάσεξ μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου έως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αμέσως μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο συγγραφέας Άλαν. Α. Μίλν επιστρέφει  στο σπίτι του εμφανώς επηρεασμένος και τραυματισμένος ψυχικά από την αγριότητα του πολέμου. Δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέο συγγραφικό έργο· σκέφτεται διαρκώς τον πόλεμο. Εν τω μεταξύ έρχεται η γέννηση του γιού του. Η γυναίκα του θυμωμένη που έκανε αγόρι, αρνείται να φωνάζει το παιδί με το όνομά του Κρίστοφερ Ρόμπιν και το φωνάζει Μπίλι Μουν. Ο Κρίστοφερ μεγαλώνει με δύο γονείς που λείπουν διαρκώς και μία υπέροχη νταντά την Όλιβ, που τη φωνάζει Νου. Η διασκέδαση, τα ταξίδια και το Λονδίνο δεν είναι ικανά να διώξουν από το μυαλό του συγγραφέα τα γεγονότα του πολέμου και αποφασίζει να μετακομίσει στην εξοχή του Σάσεξ προκειμένου να είναι ήρεμος και να εμπνευστεί  συγγραφικά. Μετά από ένα καυγά η γυναίκα του επιστρέφει στο Λονδίνο. Σχεδόν ταυτόχρονα φεύγει και η νταντά από το σπίτι λόγω σοβαρού οικογενειακού προβλήματος. Ο Μπίλι Μουν πέφτει σε κατάθλιψη λόγω της απουσίας της νταντάς του και τότε δημιουργείται για πρώτη φορά, μια σχέση συμπάθειας και απόμακρης αγάπης ανάμεσα σε πατέρα και γιό. Ο Άλαν γνωρίζει τον μαγικό κόσμο που έχει φτιάξει ο Μπίλι με τα λούτρινα ζωάκια του και γράφει το πρώτο του ποίημα με πρωταγωνιστές τον γιο του και την παρέα του. Έτσι γεννιέται μια σειρά βιβλίων που γίνεται παγκόσμια επιτυχία. Η γυναίκα του Άλαν επιστρέφει στην αρχή της επιτυχίας. Δυστυχώς όμως επιστρέφει σαν μάνατζερ και όχι σαν μητέρα. Ο Κρίστοφερ γίνεται ένα παιδί δυστυχισμένο και η μόνη που το γνωρίζει αυτό είναι η νταντά του. Όταν η γκουβερνάντα παντρεύεται και φεύγει από το σπίτι τότε ο Άλαν ανακαλύπτει το υπερφορτωμένο πρόγραμμα του γιου του με συνεντεύξεις, φωτογραφίσεις κλ.π. Έτσι σταματάει να γράφει για πάντα για τον Κρίστοφερ, τον Γουίνι και την παρέα του. Αυτό όμως δεν κάνει τον Κρίστοφερ ευτυχισμένο αφού αμέσως μετά το καλό ο Άλαν κάνει κάτι “κακό” ξανά για το παιδί του. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος αρχίζει και… η συνέχεια στην οθόνη σας.

Μια ταινία που τόλμησε να μιλήσει για τον πόνο που προκάλεσε η γέννηση των αγαπημένων ηρώων του Δάσους των Γαλάζιων Ονείρων, σε ένα παιδί. Μας δείχνει πως ο Γουίνυ, ο Γκαρής, ο Τίγρης και ο Ρω είναι δημιουργήματα μιας διαταραγμένης, λόγω του πολέμου, προσωπικότητας. Την ονομάζω τόλμημα επειδή η ιστορία που διαπραγματεύεται είναι πολύ ιδιαίτερη και η διαχείριση σίγουρα ήταν δύσκολη. Ωστόσο είναι μια καταπληκτική, ισορροπημένη, τρυφερή ταινία, που αξίζει να την δεις λεπτό προς λεπτό, από την αρχή έως το τέλος.

Ο μικρός Γουίλ Τίλστον στον ρόλο του Κρίστοφερ Ρόμπιν δίνει μαθήματα υποκριτικής αφήνοντας τους θεατές άφωνους. Η παρουσία του πατέρα Ντόμναλ Γκλήσον, πολύ καλή στον ρόλο του ψυχικά διαταραγμένου συγγραφέα και εκπληκτική στον ρόλο του καταθλιπτικού πατέρα. Μια γυναίκα πανέμορφη, υπερρεαλίστρια και ψυχρή ως μάνα και όχι μόνο,  η Μάργκοτ Ρόμπι. Η υπέροχη γκουβερνάντα που έχει μια μητρική, τρυφερή και σφιχτή «για πάντα» αγκαλιά από την Κέλλυ Μακντόναλντ. Η ταινία έχει μοναδική ατμόσφαιρα σε όλες της τις σκηνές.

Μια βιογραφία του Αλαν. Α. Μίλν, που σε κάνει να νιώσεις άπειρα συναισθήματα. Πόνο, θυμό, αγάπη, οργή, τρυφερότητα, λύπη, θαυμασμό λίγα από αυτά. Είναι δυνατόν κάτι που προκαλεί πολύ πόνο να δίνει μεγάλη χαρά; Πως το «ξεπούλημα» μιας παιδικής ψυχής να γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία;

Σας αφήνω όπως πάντα με την αγαπημένη μου φράση από την ταινία:

« Ο άνθρωπος πρέπει να κάνει αυτά που αγαπάει μ’ αυτούς που αγαπάει γιατί ποτέ δεν ξέρει τι θα συμβεί μετά»

 Χαμογελάτε φαρδιά και αναπνεύστε βαθιά.

Ανθό

 

pearls-n-roses.blogspot.com

Pin It on Pinterest

Share This