Τι συμβαίνει στο μυαλό μας όταν πεθαίνουμε; Αυτή η μελέτη δίνει απαντήσεις

Όλοι μάς κάποια στιγμή θα δούμε πως τις σκέψεις που κάνει κάποιος όταν φεύγει από την ζωή. Δεν ξέρω για εσάς, όμως εγώ δεν βιάζομαι να δώσω απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα. Μέχρι τότε θα πρέπει λοιπόν να βασιστούμε σε αυτά που μπορεί να πει η επιστήμη.

Για αν έχουν μια καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει όταν πεθάνουμε, ερευνητές στις ΗΠΑ έκαναν ηλεκτροεγκεφαλογράφημα σε έναν 87 άνδρα την ώρα που έφευγε από την ζωή. Ο ηλικιωμένος υπέφερε από επιληψία και με το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών κυμάτων του ασθενούς.

Αρχικά η εγκεφαλική δραστηριότητα συνεχίστηκε για 15 λεπτά μετά τον θάνατο, κάτι που έχει φανεί ξανά σε παρόμοια μελέτη. Αυτό δείχνει πως πιθανότατα ο εγκέφαλός μας συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα και όταν η καρδιά μας σταματάει και είναι πολύ πιθανό να καταλαβαίνουμε για κάποια ώρα τι έχει συμβεί.

Όμως η τωρινή μελέτη έχει σαν σκοπό να ρίξει φως στις τελευταίες μας σκέψεις. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο Dr. Ajmal Zemma, που ηγήθηκε της μελέτης, παρατήρησε αύξηση στις ταλαντώσεις γαμμα. Αυτό ελέγχει την συνδεσιμότητα μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου, που συνδέονται με την αντίληψη, την κίνηση, την μνήμη και το συναίσθημα.

Αυτή η δραστηριότητα αποκαλύπτει πως ο ασθενής ίσως να έβλεπε την ζωή του να περνάει μπροστά από τα μάτια του.

Ο Zemmar εξήγησε: «Μέσω της δημιουργίας ταλαντώσεων που εμπλέκονται στην ανάκτηση μνήμης, ο εγκέφαλος μπορεί να παίζει μια τελευταία ανάκληση σημαντικών γεγονότων της ζωής λίγο πριν πεθάνουμε, παρόμοια με εκείνα που αναφέρονται σε εμπειρίες παραλίγο θανάτου».

Αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτή η δραστηριότητα σε ανθρώπους, καθώς μέχρι τώρα την είχαμε ανιχνεύσει σε αρουραίους.

Η ομάδα πίσω από την μελέτη κατέστησε σαφές πως αυτό έγινε μόνο μία φορά και χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Ως εκ τούτου, δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν αν το ίδιο θα συνέβαινε και σε άλλο άτομο, κοντά στην στιγμή του θανάτου.

Ο Dr. Zemmar πρόσθεσε: «Κάτι που μπορούμε να μάθουμε από αυτή την έρευνα είναι: αν και οι αγαπημένοι μας έχουν τα μάτια τους κλειστά και είναι έτοιμοι να μας αφήσουν , ο εγκέφαλός τους μπορεί να επαναλαμβάνει μερικές από τις ωραιότερες στιγμές που βίωσαν στη ζωή τους».

Δεν ξέρω για εσάς, όμως εμένα αυτή η ιδέα μου αρέσει περισσότερο από την προηγούμενη παρατήρηση που έλεγε ότι έχουμε αίσθηση του τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή.

techmaniacs.gr

Pin It on Pinterest

Share This