Στον ISS υπάρχουν βακτήρια που δεν έχουμε ούτε στη Γη

 

Επιστήμονες εντοπίστηκαν στον ISS πέντε στελέχη ενός πολυανθεκτικού βακτηρίου που είναι γνωστό ότι προκαλεί το Enterobacter bugandensis.

 

 

Επιστήμονες έκαναν μια απροσδόκητη ανακάλυψη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), το 2018. Αρχικά, εντοπίστηκαν πέντε στελέχη ενός πολυανθεκτικού βακτηρίου που είναι γνωστό ότι προκαλεί το Enterobacter bugandensis. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως ο αριθμός έχει έκτοτε εκτοξευθεί σε τουλάχιστον 13 στελέχη. Επιπλέον, τα στελέχη αυτά έχουν μεταλλαχθεί, δημιουργώντας εντελώς νέες βακτηριακές παραλλαγές που δεν είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως στη Γη.

Η κατανόηση της βακτηριακής παρουσίας είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα όπως ο ISS, όπου ακόμη και μια μικρή μικροβιακή ανωμαλία μπορεί να δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους. Η εμφάνιση αυτών των νέων βακτηριακών στελεχών προκάλεσε ενδιαφέρουσες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις σε μελλοντικές προσπάθειες εξερεύνησης του διαστήματος.

Τα μικρόβια και τα βακτήρια στον ISS διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της υγείας των αστροναυτών εν μέσω των μοναδικών προκλήσεων του διαστημικού ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένης της μικροβαρύτητας και της αυξημένης έκθεσης στην ακτινοβολία. Οι συνθήκες αυτές παρέχουν πρόσφορο έδαφος στα βακτήρια να υποστούν γενετικές μεταλλάξεις, ανοίγοντας το δρόμο για την εμφάνιση νέων στελεχών.

Μια πρόσφατη μελέτη, που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο, εξετάζει σε βάθος τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα βακτηριακά στελέχη που ευδοκιμούν στον ISS. Τα βακτήρια αυτά, που χαρακτηρίζονται ως ευκαιριακά παθογόνα, αποτελούν συνήθως απειλή μόνο για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποκείμενες καταστάσεις υγείας.

Ευτυχώς, τα αυστηρά πρωτόκολλα υγείας και οι τακτικές εξετάσεις των αστροναυτών μετριάζουν τον άμεσο κίνδυνο. Ωστόσο, οι παρατεταμένες διαστημικές αποστολές θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποδυναμώσουν την ανοσολογική άμυνα των αστροναυτών, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι το ξεχωριστό μικροπεριβάλλον του ISS καταλύει την εξέλιξη αυτών των νέων βακτηριακών παραλλαγών. Με την αποκάλυψη της δυναμικής του μικροβιακού οικοσυστήματος εντός του ISS, οι επιστήμονες στοχεύουν στην ανάπτυξη στρατηγικών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πιθανών απειλών.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη της συνολικής κατανόησης της μικροβιακής συμπεριφοράς στους διαστημικούς βιότοπους. Οπλισμένοι με αυτή τη γνώση, οι ερευνητές μπορούν να επινοήσουν καινοτόμες προσεγγίσεις για τον μετριασμό των κινδύνων για την υγεία και να διασφαλίσουν την ασφάλεια των μελλοντικών αποστολών εξερεύνησης του διαστήματος.

techmaniacs.gr

Pin It on Pinterest

Share This