Πήγαμε και είδαμε τι γίνεται στο πρώτο Cat Cafe της Αθήνας

Μυρτώ Τζώρτζου

Ένα διαφορετικό μαγαζί, το οποίο άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του, βρίσκεται σε μια υπέροχη γειτονιά, στο Θησείο, στην οδό Νηλέως 64.

Πρόκειται για το Cat Cafe. Στο μαγαζί αυτό οικοδεσπότες είναι υπέροχες γάτες, οι οποίες σε καλωσορίζουν με το πιο ωραίο νιαούρισμα του κόσμου. Υπάρχει, εδώ που τα λέμε, καλύτερο καλωσόρισμα από αυτό της γάτας;

Μπαίνοντας στο χώρο ξαφνιάζεσαι. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στη χώρα μας, καθώς το Cat Cafe είναι το πρώτο γατοκαφέ στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν υπέροχο, ζεστό, καθαρό και παρεΐστικο χώρο. Ένας παράδεισος για τις γάτες που ζουν μέσα. Αλλά και για εσένα που θα βρεθείς εκεί. Οι τετράποδες κυρίες, πρώην αδέσποτες που ψάχνουν σπίτι, σε πλησιάζουν για χάδια και αγκαλιές. Κάποιες βέβαια τρέχουν και παίζουν αγνοώντας εντελώς την ύπαρξή σου. Γάτες γαρ. Άλλες δεν έχουν τελειώσει ακόμα το φαγητό τους και μασουλάνε. Μετά κλασικά γλείφονται. Και άλλες σε κοιτούν στην κυριολεξία αφ’ υψηλού, καθισμένες στα ειδικά ράφια που είναι διαμορφωμένα στον τοίχο για να χαλαρώνουν και να ατενίζουν τον κόσμο από ψηλά. Και όλα αυτά σε μια υπέροχη, παιχνιδιάρικη και γεμάτη χρώματα αυλή. Δεν περνάνε και άσχημα, θα λέγαμε.

Η ψυχή του Cat Cafe είναι η Ναταλί και ο Δημήτρης, οι άνθρωποι που δημιούργησαν το καφέ αυτό κάνοντας το όνειρό τους πραγματικότητα. Οι δυο τους εργάζονταν για πολλά χρόνια σε κλάδους όπως η φιλοξενία και η εξυπηρέτηση πελατών, το business development και η τεχνολογία. Πριν από έναν περίπου χρόνο άφησαν τις δουλειές τους. Το Cat Cafe ετοιμαζόταν να μπει στη ζωή τους.

Ναταλί και Δημήτρη, πώς σας ήρθε η ιδέα ενός Cat Cafe; Ξέρουμε ότι τέτοια καφέ είναι συνηθισμένα στο εξωτερικό.

Έχουμε κάνει πολλά ταξίδια στο εξωτερικό και είδαμε από κοντά άλλα Cat Cafes. Πώς λειτουργούν και γενικά πώς είναι. Όπου και να πάτε στο εξωτερικό υπάρχουν τέτοια καφέ. Εμείς βασικά εδώ ενώσαμε το πρόβλημα με τις αμέτρητες αδέσποτες γάτες που έχουμε στην Ελλάδα με την ιδέα του εξωτερικού. Πιο πολύ της Ευρώπης βέβαια και όχι τόσο της Ιαπωνίας, όπου υπάρχουν και εκεί πολλά τέτοια καφέ. Στις χώρες της Ασίας είναι διαφορετικά. Έχουν τους ορόφους όπου οι γάτες είναι μαζεμένες. Πληρώνεις αντίτιμο, κάθε 10 -20 λεπτά. Το έχουν όλο αυτό περισσότερο για το κέρδος. Τις έχουν δηλαδή τις γάτες σαν ατραξιόν. Άλλο δηλαδή μοντέλο συγκριτικά με αυτό της Ευρώπης. Στην Ευρώπη σέβονται περισσότερο τις γάτες. Μόνο που είναι περισσότερο γάτες ράτσας, μιας και τα αδέσποτά τους είναι πολύ λιγότερα-ως επί το πλείστον βρίσκονται στην επαρχία- από τα δικά μας. Και να ξέρετε ότι όλες οι χώρες έχουν Cat Cafes.

-Και γιατί ένα Cat Cafe και όχι, ας πούμε, ένα Dog Cafe;

Γιατί τις γάτες τις αγαπάμε λίγο περισσότερο. Είναι ζώα πολύ παρεξηγημένα. Και έτσι δυστυχώς καταλήγουν να ζουν μάξιμουμ δύο χρόνια στο δρόμο.

-Τι γίνεται λοιπόν εδώ, σε αυτό το γατοκαφέ;

Εδώ κάποιος που θέλει να έρθει είναι φυσικά ευπρόσδεκτος αλλά μόνο με κράτηση που γίνεται από το site μας. Το έχουμε κάνει έτσι για να υπάρχει μία ηρεμία. Για αυτό έχουμε και λίγα τραπεζοκαθίσματα, τόσο για την ηρεμία των γατών όσο και για την ηρεμία των ίδιων των επισκεπτών. Αφού λοιπόν κάποιος κάνει την αίτησή του και έρθει, μπαίνει στο χώρο, πλένει τα χέρια του στον προθάλαμο- είναι μια από τις διαδικασίες που τηρούμε- και μετά έρχεται μέσα. Επιλέγει πού θέλει να κάτσει είτε έξω στην αυλή είτε μέσα. Οι περισσότερες γάτες είναι στην αυλή.

Μπορεί να παραγγείλει κάτι ελαφρύ, όπως γλυκά, καφέ, αναψυκτικά. Στη συνέχεια βέβαια κάποια γάτα θα έρθει να τον καλωσορίσει. Είναι όλες φιλικές και μαθημένες στα χάδια. Οποιαδήποτε ώρα και αν έρθει ο επισκέπτης, βιώνει αυτό το παρεΐστικο vibe που υπάρχει στο χώρο. Ηρεμεί και χαλαρώνει. Σε αυτό βοηθάει και η τζαζ μουσική που βάζουμε.

-Έρχονται άνθρωποι και μόνοι τους;

Ναι, και είναι κάτι πολύ βασικό. Εντάξει, γενικά ο κόσμος βγαίνει μόνος του αλλά εδώ ξέρει ότι θα έχει παρέα τις γάτες. Επίσης οι επισκέπτες γνωρίζονται και μεταξύ τους. Γιατί υπάρχει κάποιο βασικό κοινό, η αγάπη για τις γάτες. Είναι πολύ ωραίο να έχεις ένα κοινό με τους άλλους όταν πας κάπου.

-Ο κόσμος εδώ πώς είδε όλο αυτό το εγχείρημα;

Ο βασικός λόγος που επιλέξαμε την περιοχή αυτή για το Pet Cafe, το Θησείο δηλαδή, είναι γιατί φοβόμασταν την ανταπόκριση από το ελληνικό κοινό σε μια άλλη γειτονιά της Αθήνας. Οπότε λέμε ότι στο Θησείο, και λόγω ξένων, τα πράγματα είναι πιο φιλικά για τα ζώα. Οι άνθρωποι εδώ είναι γατόφιλοι. Υπάρχουν πολλές αποικίες γατών οπότε είναι εξοικειωμένοι. Έτσι θα είχαμε μια καλή βάση ώστε να είναι βιώσιμο το μέρος.

Και τελικά έχουμε πολλούς Έλληνες-οι περισσότεροι επισκέπτες μας- που, για να λέμε την αλήθεια, ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε. Ο σκοπός μας φυσικά ήταν από την αρχή να φέρουμε σε επαφή με γάτα κόσμο που δεν έχει γάτα. Να αλληλεπιδράσει μαζί της και να τη γνωρίσει. Και να αποφασίσει να υιοθετήσει μία.

Θυμάστε μια όμορφη ιστορία υιοθεσίας;

Ναι, η πρόσφατη που έγινε. Ήρθε ένας πατέρας με τις δυο κόρες του που ήθελαν να υιοθετήσουν κάποια γάτα αλλά δεν είχαν καμία προηγούμενη εμπειρία. Ήρθαν εδώ δύο- τρεις φορές. Μια από τις γατούλες άρχισε να παίζει μαζί τους. Έτσι την υιοθέτησαν. Τους υιοθέτησε δηλαδή. Εκείνη τους διάλεξε για να είμαστε ακριβείς. Οι γάτες δεν υιοθετούνται. Αυτές υιοθετούν τον κηδεμόνα τους.

-Οι γάτες εδώ από πού προέρχονται;

Οι γάτες είναι όλες από τη Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης και είναι προς υιοθεσία. Ψάχνουν το μόνιμο σπίτι τους. Οπότε είναι στειρωμένες, εμβολιασμένες, αποπαρασιτωμένες και με τσιπάκι. Όποιος θέλει να υιοθετήσει κάποια, συμπληρώνει τα στοιχεία του στην ειδική φόρμουλα. Η υιοθεσία γίνεται πάντα μέσω της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης που είναι υπεύθυνη για αυτό. Αυτή θα ελέγξει αν είναι κατάλληλος ο κηδεμόνας και θα κάνει όλες τις διαδικασίες.

Όταν φέρατε για πρώτη φορά από το καταφύγιο τις γάτες εδώ, πώς συμπεριφέρθηκαν;

Σαν το σπίτι τους. Ζούσαν και στο καταφύγιο ελεύθερες. Με την αυλή τους, όλα τους. Όταν ήρθαν εδώ, ήταν μια χαρά.

-Τι σας εκπλήσσει σε μια γάτα;

Το ότι δεν μπορείς ποτέ να προβλέψεις την επόμενή της κίνηση. Αυτό είναι πολύ συναρπαστικό. Η γάτα έχει προσωπικότητα.

-Μπορεί να έρθει κάποιος στο Cat Cafe με το δικό του ζώο;

Όχι, δεν μπορεί. Τα γατάκια εδώ έχουν μεγαλώσει μαζί στη φιλοζωική και τα πάνε καλά μαζί. Είναι επίσης εξοικειωμένα με τους ανθρώπους. Όμως με ένα ξένο και άγνωστο ζώο τα πράγματα μπορεί να είναι αλλιώς.

-Βλέπω ότι στο χώρο υπάρχει και ένα πιάνο

Το πιάνο είναι εδώ για όποιον θέλει να παίξει. Έρχονται κάποια άτομα που γνωρίζουμε και παίζουν. Αλλά και όποιος ξέρει πιάνο κάθεται εδώ και παίζει. Το πιάνο είναι ένα κοινωνικό πείραμα.

-Και τα μελλοντικά σας σχέδια ποια είναι;

Ο σκοπός μας είναι οι υιοθεσίες. Αν δούμε ότι γίνονται υιοθεσίες, το μαγαζί έχει εκπληρώσει το σκοπό του. Και αυτό που θα θέλαμε είναι να γίνουν και άλλα τέτοια καφέ στις γειτονιές. Γιατί κάναμε εμείς μεν την αρχή αλλά αν σκεφτούμε το πόσα αδέσποτα γατάκια είναι εκεί έξω, θα ήταν υπέροχο να γίνουν και άλλοι τέτοιοι χώροι. Ένας τέτοιος χώρος να είναι κοινή λογική για κάθε γειτονιά.

To Cat Cafe Athens βρίσκεται στην οδό Νηλέως 54 στο Θησείο.

topetmou.gr

Pin It on Pinterest

Share This