Ομάδα επιστημόνων βρίσκει πιθανές αποδείξεις εξωγήινων μεγαδομών

Μια διεθνής ομάδα από την Σουηδία, την Ινδία, της ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει αναπτύξει μια μέθοδο για την αναζήτηση τεράστιο εξωγήινων δομών, γνωστών και ως σφαίρες Dyson. Η ιδέα αυτών των δομών προτάθηκε πρώτη φορά από τον φυσικό Freeman J. Dyson, το 1960 και είναι μια υποθετική δομή στο μέγεθος ενός ηλιακού συστήματος, που αξιοποιεί την ενέργεια ενός αστεριού. Αυτό υποδεικνύει έναν εξαιρετικά προηγμένο πολιτισμό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Matías Suazo του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία, έχουν εντοπίσει επτά αντικείμενα, ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλα, που μπορούν να είναι σφαίρες Dyson. Το πρόγραμμα, ονομάστηκε Hephaistos και περιλαμβάνει την ανάλυση δεδομένων από των χάρτη άστρων Gaia, της Ευρωπαϊκής Διαστημική Υπηρεσίας (ESA), την αστρονομική έρευνα υπέρυθρης ακτινοβολίας 2MASS και το διαστημικό τηλεσκόπιο υπέρυθρης αστρονομίας WISE, της NASA.

Η ομάδα έθεσε σαν στόχο την ανίχνευση τεχνολογιών, με ιδιαίτερα περίσσια υπέρυθρη ακτινοβολία που θεωρητικά εκπέμπουν οι σφαίρες Dyson, λόγω της σπατάλης θερμότητας.

Η ομάδα έλεγξε περίπου 5 εκατομμύρια πηγές, ώστε να συντάξει ένα κατάλογο με πιθανές σφαίρες Dyson. Έψαχναν για αντικείμενα που εμφανίζουν ανωμαλίες, όπως η περίσσεια υπέρυθρής ακτινοβολίας, που όμως δε μπορεί να αποδοθεί σε γνωστές, φυσικές πηγές,  όπως νεφελώματα και γαλαξίες. Με αυτή τη διαδικασία κατέληξαν σε 368 πηγές, ενώ με παραπάνω έλεγχο μειώθηκαν σε μόλις επτά.

techmaniacs.gr

Pin It on Pinterest

Share This