Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι έχουν μια εντελώς διαφορετική αντίληψη της πραγματικότητας

Η πραγματικότητα στην οποία ζούμε βασίζεται αρκετά στην αντίληψη μας γι αυτή. Δεν είναι κάτι το καινούργιο να ακούμε ότι κάθε άτομο ζει στην δική του πραγματικότητα, και αυτή η αντίληψη είναι πολύ εξατομικευμένη.

Το ερώτημα είναι, πως αντιλαμβάνονται διαφορετικά την πραγματικότητα οι ανοιχτόμυαλοι και δημιουργικοί άνθρωποι; Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, η πραγματικότητα που αντιλαμβάνονται είναι πολύ διαφορετική.

Και αυτή η αντίληψη δεν είναι βασισμένη μόνο στην ψυχολογία. Η ομάδα ερευνητών βρήκε μια βασική διαφορά στην οπτική αντίληψη ανάμεσα στους συμμετέχοντες που πέτυχαν υψηλό βαθμό στο τεστ «ανοιχτότητας».

Σε ένα άρθρο  το οποίο περιγράφει την μελέτη, οι συγγραφείς Luke Smillie και Anna Antinori εξηγούν ότι οι ανοιχτοί άνθρωποι κατέχουν την «περιέργεια να εξερευνούν τα πράγματα από όλες τις γωνίες» και αυτό τους δίνει την ικανότητα να βλέπουν περισσότερα από ένα μέσο άτομο.

Για να ανακαλύψουν πως ακριβώς τα ανοιχτόμυαλα άτομα αντιλαμβάνονται διαφορετικά την πραγματικότητα, έδωσαν στους συμμετέχοντες ένα διοπτρικό τεστ στο οποίο δύο διαφορετικές εικόνες τοποθετούνταν μπροστά από κάθε μάτι, σαν μια κόκκινη κηλίδα μπροστά από το ένα μάτι και μια πράσινη μπροστά από το άλλο.

Ένα μέσο άτομο θα δει τις εικόνες να εναλλάσσονται διακόπτοντας η μία την άλλη, κάνοντας τον παρατηρητή να βλέπει τη μια στιγμή κόκκινο και την άλλη πράσινο. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες που ήταν ανοιχτόμυαλοι κατάφεραν να ενώσουν τις δύο εικόνες σε ένα «συγχωνευμένο ή ανακατεμένο συνδυασμό».

Όπως εξηγούν οι αρθρογράφοι, «οι δημιουργικές τάσεις των ανοιχτών ανθρώπων εκτείνονται περισσότερο από την βασική οπτική αντίληψη. Έχουν βασικές διαφορετικές οπτικές εμπειρίες από ένα μέσο άνθρωπο.»

Κάποιοι το βλέπουν, κάποιοι όχι- οι ανοιχτόμυαλοι και δημιουργικοί άνθρωποι πάντα το κάνουν.

Για να εξετάσουν περαιτέρω τις αντιληπτικές ικανότητες αυτών των ανθρώπων, με μια παρακολούθηση αποφάσισαν να δουν πόσο πολύ η «αντιληπτική τύφλωση» τους επηρεάζει. Είναι ένα αντιληπτικό φαινόμενο όπου ένα άτομο δεν μπορεί να αντιληφθεί κάτι επειδή εστιάζει σε κάτι άλλο.

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν ένα βίντεο.

Ωστόσο, μην διαβάσετε παρακάτω αν δεν δείτε πρώτα το βίντεο.

Πολλοί συμμετέχοντες δεν κατάφεραν να παρατηρήσουν τον γορίλα που χτυπούσε το στήθος του στο κέντρο του δωματίου αλλά κάποιοι άλλοι το έκαναν.

Αυτοί ήταν που πέτυχαν τον υψηλότερο βαθμό στο τεστ «ανοιχτότητας» , δείχνοντας ότι οι ανοιχτόμυαλοι και δημιουργικοί άνθρωποι φαίνονται αδιαπέραστοι στις αντιληπτικές δυσλειτουργίες.

«Για μια ακόμα φορά, φαίνεται ότι περισσότερες οπτικές πληροφορίες εισέρχονται στη συνειδητή αντίληψη των ανθρώπων με υψηλή ‘ανοιχτότητα’ – βλέπουν πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν» εξηγούν οι αρθρογράφοι.

Οι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά- και επίσης ζουν σε μια διαφορετική πραγματικότητα. Και ίσως αυτό το διαφορετικό είδος αντίληψης είναι αυτό που επιτρέπει στα μεγάλα μυαλά του κόσμου να φτάσουν στα πιο λαμπρά συμπεράσματα, εφευρέσεις και σε οτιδήποτε άλλο.

Και το καλύτερο;

Όλοι μπορούν να διευρύνουν το μυαλό τους αν το θέλουν.

awakengr.com
Εικόνα: imgrum

Pin It on Pinterest

Share This