Νέο τηλεσκόπιο «φέρνει» πιο κοντά τον ήλιο

επιμέλεια: Γιάννης Αικατερίνης

Τι προκαλεί τις εκρήξεις στην επιφάνεια του ήλιου και θέτει σε κίνδυνο τα δορυφορικά συστήματα επικοινωνίας; Πως συμπεριφέρονται τα μυστηριώδη μαγνητικά πεδία του ήλιου;

Οι ερευνητές ακόμη προσπαθούν να κατανοήσουν τον ήλιο. Διαθέτουν σύγχρονα επίγεια ηλιακά τηλεσκόπια, όπως αυτό που βρίσκεται στα Κανάρια νησιά. Δεν μπορούν, όμως, να δώσουν πειστικές απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήματων που για τους επιστήμονες θεωρούνται «γόρδιος δεσμός».

Γι’ αυτό και οι Ευρωπαίοι αστροφυσικοί έχουν θέσει έναν στόχο: «Η παρατήρηση του ηλιακού μαγνητικού πεδίου στην διάρκεια της μέρας δεν μας αρκεί πια. Θέλουμε να εξετάζουμε την επιφάνεια του ήλιου πολλές φόρες μέσα σε μία ώρα, ώστε να καταλάβουμε πώς προκαλείται μια ηλιακή έκρηξη. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα τηλεσκόπια. Στόχος μας είναι λύσουμε τα μυστήρια του ήλιου» υποστηρίζει ο Μπερναρντ Ζελί, αστροφυσικός του γαλλικού ινστιτούτου επιστημονικής έρευνας.

Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εργάζονται για τη δημιουργία ενός νέου ηλιακού τηλεσκοπίου. Το νέο τηλεσκόπιο που θα τοποθετηθεί στα Κανάρια νησιά, διαθέτει καθρέφτη τεσσάρων μέτρων και τον πλέον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα τις χημικές αντιδράσεις που συντελούνται στην επιφάνεια αλλά και στο εσωτερικό του ήλιου.

«Η ατμόσφαιρα της γης αλλοιώνει την ποιότητα των φωτογραφιών που παίρνουμε απο τον ήλιο. Πολλές φορές δεν μπορούμε να διακρίνουμε όσα καταγράφει μια φωτογραφία. Γι αυτό και το ευρωπαϊκό ηλιακό τηλεσκόπιο που κατασκευάζουμε θα έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να διορθώνει τις παραμορφώσεις που σήμερα μας ταλαιπωρούν» σημειώνει ο Μανουέλ Κολλάδο, συντονιστής του ινστιτούτου αστροφυσικής στα Κανάρια νησιά.

Το νέο τηλεσκόπιο αναμένεται να ενώσει τις δυνάμεις του με τα υπάρχοντα τηλεσκόπια. Οι επιστήμονες θέλουν να προβλέπουν μια ηλιακή έκρηξη και όχι απλά να παρατηρούν τις συνέπειές της.

«Σήμερα γνωρίζουμε πως σε κάποιες περιοχές του ήλιου σημειώνονται περισσότερες μεγάλες εκρήξεις απ’ ότι σε κάποιες άλλες. Παρακολουθώντας αυτές τις περιοχές, είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε πότε θα γίνει μια έκρηξη, για παράδειγμα σε διάστημα 3 ημέρων. Προς το παρόν δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τον ακριβή χρόνο καθώς και την ένταση της έκρηξης. Ελπίζω πως σύντομα θα έχουμε καταφέρει να βρούμε τις απαντήσεις που ψάχνουμε» υποστηρίζει ο Μανουέλ Κολλάδο.

euronews

 

Pin It on Pinterest

Share This