Μια αυτιστική γυναίκα στο TikTok ανατρέπει τα κλισέ: «Ο εγκέφαλός μας είναι σούπερ κουλ»

Η 22χρονη Κλόι Χέιντεν μέσα από τα βίντεο που ανεβάζει μεταφέρει μηνύματα ευαισθητοποίησης στους σχεδόν 200.000 ακόλουθούς της, παρακινώντας τον κόσμο να καταπολεμήσει τα στερεότυπα και τις διακρίσεις.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η Κλόι Χέιντεν ούτε που θα μπορούσε να φανταστεί τόσο πολλούς φίλους, έστω και διαδικτυακούς: Αυτή τη στιγμή σχεδόν 200.000 άτομα ακολουθούν στο TikTok την 22χρονη αυτιστική γυναίκα που, μέσα από τα βίντεο που ανεβάζει, προσπαθεί να καταρρίψει τα στερεότυπα και να καταπολεμήσει τις διακρίσεις που υφίστανται όσοι βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Μοναξιά και κατάθλιψη

Ανέβηκε όμως το δικό της Γολγοθά μέχρι να φτάσει ώς εδώ. Σύμφωνα με ένα αφιέρωμα που της έκανε ο Guardian, μεγαλώνοντας στην Αυστραλία, στην πολιτεία Βικτώρια, ήδη μέχρι τα 13 της είχε αλλάξει δέκα σχολεία, δεν είχε καταφέρει να αποκτήσει ούτε έναν φίλο, έπεφτε διαρκώς θύμα σχολικού εκφοβισμού και υπέφερε από σοβαρή κατάθλιψη και άγχος.

«Είναι λες και σε όλους, από τη μέρα της γέννησής τους, είχαν δώσει ένα εγχειρίδιο για το πώς μπορούν να επικοινωνούν κι εγώ έλειπα προφανώς από το μάθημα… Όταν έκανα ένα πάρτι γενεθλίων και αγόρασα υλικά για να φτιάξω βραχιολάκια φιλίας, την επόμενη μέρα όλοι τα πέταξαν στα σκουπίδια» θυμάται σήμερα η Χέιντεν.

Παρόλο που δυσκολευόταν να κοινωνικοποιηθεί, κανένας δεν είχε καταλάβει ότι είναι αυτιστική. Δεν ανταποκρινόταν σε πολλά από τα στερεότυπα: ήταν συναισθηματική, κακή στα μαθηματικά και, το σημαντικότερο, ήταν κορίτσι. Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με στατιστικές τα αγόρια είναι 3,5 περισσότερες φορές πιθανό να είναι αυτιστικά από τα κορίτσια, αλλά πιθανόν η συγκεκριμένη αναλογία να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα: να οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά περιστατικά αυτισμού σε κορίτσια απλά δεν διαγιγνώσκονται ποτέ.

Για τη Χέιντεν, η διάγνωση ήρθε στα 13 χρόνια της, ξαφνιάζοντας όλους. «Όταν σκέφτεσαι τον αυτισμό, σίγουρα το μυαλό σου δεν πηγαίνει σε μια έφηβη που απολαμβάνει να πηγαίνει σε συναυλίες και φεστιβάλ, να φοράει μέικαπ και μοντέρνα ρούχα και να ακούει μπάντες αγοριών. Δεν σκέφτεσαι κάποιον που, εξωτερικά, μοιάζει με όλους τους άλλους» σχολιάζει η ίδια, προσθέτοντας: «Θέλω να εκπροσωπήσω τους αυτιστικούς ανθρώπους. Δημιουργώ ενημερωτικά βίντεο όπου εξηγώ πράγματα όπως τα χαρακτηριστικά του αυτισμού που έχουν συνήθως τα κορίτσια και τα αγόρια».

Ο αυτισμός ως υπερδύναμη

Επικοινωνεί με τον κόσμο μέσα από διάφορες πλατφόρμες στα social media, όμως στο TikTok έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση και εκτός της κοινότητας των ανθρώπων που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Δεν θεωρεί την κατάστασή της ασθένεια, αλλά μέρος της ταυτότητάς της: «Θεωρώ τον αυτισμό υπερδύναμη. Αν παρατηρήσετε ποιοι άνθρωποι βρίσκονται στην κορυφή κάθε τομέα, πάρα πολλοί από αυτούς βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού».

Σε όσους αναρωτιούνται πώς απολαμβάνει να πηγαίνει σε συναυλίες, καθώς πιστεύουν ότι όλοι οι αυτιστικοί αποφεύγουν την πολυκοσμία και τη δυνατή μουσική, απαντάει ότι κάθε περιστατικό αυτισμού είναι μοναδικό: «Μπορώ να μιλήσω μπροστά σε κόσμο αλλά δεν μπορώ να κάνω απλές μαθηματικές πράξεις, δεν μπορώ να οδηγήσω αυτοκίνητο, δεν μπορώ να μαγειρέψω, δεν μπορώ να διαβάσω την ώρα σε ένα ρολόι και πιθανότατα δεν θα το κάνω ποτέ. Καθένας μας δίνει διαφορετικούς αγώνες».

Μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες για έναν αυτιστικό, σύμφωνα με τη Χέιντεν, είναι ότι η ιδιαιτερότητά του δεν γίνεται πάντα άμεσα ορατή. «Ή, ακόμα και όταν είναι ορατή, οι άλλοι πιστεύουν απλά ότι είναι φρικιό ή ότι έχει ένα ξέσπασμα θυμού. Δεν σκέφτονται πως συμβαίνει κάτι άλλο».

Το πιο δημοφιλές της βίντεο; Σε μια διαδικτυακή τάση όπου διαφορετικοί χρήστες του TikTok ραπάρουν σχολιάζοντας διαφορετικές ταυτότητες και κλισέ, η Χέιντεν τραγούδησε ένα τραγούδι για τον αυτισμό, σχολιάζοντας: «Ο Άνθρωπος της Βροχής, ο Σέλντον Κούπερ… είμαστε πολύ περισσότερα από μια κλίκα. Ο εγκέφαλός μας λειτουργεί κάπως διαφορετικά αλλά με έναν σούπερ κουλ τρόπο. Είμαστε διαφορετικοί, όχι κατώτεροι».

πληροφορίες από sputniknews.gr

Pin It on Pinterest

Share This