Η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή έχει σημαντική δυνητική νοσηρότητα και θνησιμότητα, συμβάλλοντας στην αυτοκτονία, τη συχνότητα εμφάνισης και τις δυσμενείς εκβάσεις ιατρικής ασθένειας, διαταραχές στις διαπροσωπικές σχέσεις, κατάχρηση ουσιών και απώλεια χρόνου εργασίας.
Σημεία και συμπτώματα
Οι περισσότεροι ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή παρουσιάζουν φυσιολογική εμφάνιση. Σε ασθενείς με πιο έντονα συμπτώματα, μπορεί να παρατηρηθεί μείωση της περιποίησης και της υγιεινής, καθώς και αλλαγή στο βάρος.
Οι ασθενείς μπορεί επίσης να εμφανίσουν τα ακόλουθα:
· Ψυχοκινητική καθυστέρηση
· Ισοπέδωση ή απώλεια της αντιδραστικότητας στο συναίσθημα του ασθενούς (δηλαδή, συναισθηματική έκφραση)
· Ψυχοκινητική διέγερση ή ανησυχία
Μείζονα καταθλιπτική διαταραχή
Μεταξύ των κριτηρίων για μια μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, τουλάχιστον 5 από τα ακόλουθα συμπτώματα πρέπει να είναι παρόντα κατά την ίδια περίοδο 2 εβδομάδων (και τουλάχιστον 1 από τα συμπτώματα πρέπει να είναι μειωμένο ενδιαφέρον/ευχαρίστηση ή καταθλιπτική διάθεση):
· Καταθλιπτική διάθεση: Για παιδιά και εφήβους, αυτό μπορεί επίσης να είναι μια ευερέθιστη διάθεση
· Μειωμένο ενδιαφέρον ή απώλεια ευχαρίστησης σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες (ανηδονία)
· Σημαντική αλλαγή βάρους ή διαταραχή της όρεξης: Για τα παιδιά, αυτό μπορεί να είναι η αποτυχία επίτευξης της αναμενόμενης αύξησης βάρους
· Διαταραχή ύπνου (αϋπνία ή υπερυπνία)
· Ψυχοκινητική διέγερση ή καθυστέρηση
· Κούραση ή απώλεια ενέργειας
· Αισθήματα αναξιότητας
· Μειωμένη ικανότητα σκέψης ή συγκέντρωσης. αναποφασιστικότητα
· Επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου, επαναλαμβανόμενοι ιδεασμοί αυτοκτονίας χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο ή απόπειρα αυτοκτονίας ή συγκεκριμένο σχέδιο αυτοκτονίας
Κλινική Παρουσίαση κατάθλιψης
Οι ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή μπορεί αρχικά να μην παρουσιάζουν παράπονα χαμηλής διάθεσης, ανηδονίας ή άλλα τυπικά συμπτώματα. Στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου πολλοί από αυτούς τους ασθενείς αναζητούν πρώτα θεραπεία, τα συμπτώματα που παρουσιάζουν συχνά μπορεί να είναι σωματικά (π.χ. κόπωση, πονοκέφαλος, κοιλιακή δυσφορία ή αλλαγή βάρους). Οι ασθενείς μπορεί να παραπονιούνται περισσότερο για ευερεθιστότητα ή δυσκολία συγκέντρωσης παρά για θλίψη ή κακή διάθεση.
Τα παιδιά με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή μπορεί επίσης να εμφανίσουν αρχικά παραπλανητικά συμπτώματα όπως ευερεθιστότητα, μείωση της σχολικής επίδοσης ή κοινωνική απόσυρση.
Τα ηλικιωμένα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν σύγχυση ή γενική έκπτωση στη λειτουργικότητα. παρουσιάζουν επίσης περισσότερα σωματικά παράπονα, γνωστικά συμπτώματα και λιγότερα παράπονα θλιβερής ή δυσφορικής διάθεσης.
Οικογενειακοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες
Η κατάθλιψη μπορεί να είναι οικογενειακή. Επομένως, ένα λεπτομερές οικογενειακό ιστορικό είναι πολύ σημαντικό. Οικογένειές, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της καταθλιπτικής νόσου σε παιδιά και νέους, ακόμη και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ο René Spitz περιέγραψε την ανακλητική κατάθλιψη (marasmus) σε βρέφη που μεγάλωσαν σε ορφανοτροφείο και σε νοσηλευόμενα παιδιά των οποίων οι γονείς δεν επιτρεπόταν να επισκεφθούν.
Δυσφορική διάθεση
Μια κατάσταση δυσφορικής διάθεσης μπορεί να εκφραστεί από τους ασθενείς ως θλίψη, βαρύτητα, μούδιασμα ή μερικές φορές ευερεθιστότητα και εναλλαγές της διάθεσης. Συχνά αναφέρουν απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για τις συνήθεις δραστηριότητές τους, δυσκολία συγκέντρωσης ή απώλεια ενέργειας και κινήτρων. Η σκέψη τους είναι συχνά αρνητική, συχνά με αισθήματα αναξιότητας, απελπισίας ή ανικανότητας.
Ψύχωση
Οι ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή συνήθως εμφανίζουν μηρυκαστική σκέψη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αξιολογείται κάθε ασθενής για ενδείξεις ψυχωσικών συμπτωμάτων, επειδή αυτό επηρεάζει την αρχική αντιμετώπιση.
Η ψύχωση, όταν εμφανίζεται στο πλαίσιο της μονοπολικής κατάθλιψης, είναι συνήθως σύμφωνη ως προς το περιεχόμενό της με την κατάσταση της διάθεσης του ασθενούς. για παράδειγμα, ο ασθενής μπορεί να βιώσει αυταπάτες αναξιότητας ή κάποια προοδευτική σωματική παρακμή.
Τα συμπτώματα της ψύχωσης θα πρέπει να προκαλέσουν μια προσεκτική αξιολόγηση του ιστορικού για να αποκλειστεί οποιοδήποτε από τα ακόλουθα: · Διπολική συναισθηματική διαταραχή · Σχιζοφρένεια · Σχιζοσυναισθηματική διαταραχή · Κατάχρηση ουσιών
· Οργανικό σύνδρομο εγκεφάλου
Κυριάκος Κατσαδώρος
ψυχίατρος και επιστημονικός υπεύθυνος της ΚΛΙΜΑΚΑΣ.
η ΚΛΙΜΑΚΑ απευθύνεται σε ευπαθή άτομα και ομάδες που αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα και χρήζουν συστηματικής και ολοκληρωμένης παρέμβασης. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν (οι οποίες φυσικά διαφοροποιούνται ανάλογα με την ομάδα στόχου), είναι ειδικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας και είναι οι εξής:
· Ιατρική – Ψυχιατρική φροντίδα
· Συμβουλευτική
· Ψυχοκοινωνική Στήριξη
· Φιλοξενία
· Εργασιακή και Κοινωνική Ένταξη
· Νομική Συμβουλευτική κ.α.
klimaka.org.gr