Η Μελωδία του Θανάτου: Επιστήμονες του ΜΙΤ μετέτρεψαν σε μουσική τις πρωτεΐνες του κορονοϊού

Επιστήμονες του MIT μετέτρεψαν τον κορονοϊό σε μελωδία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Ένα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του κορονοϊού είναι η ακτινωτή κορώνα στην επιφάνεια γύρω από τον ιό.

Κορονοϊός και ανθρώπινο DNA (Καλλιτεχνική αναπαράσταση)
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : PIXABAY/THEDIGITALARTIST

Εάν η εικόνα μεγεθυνθεί, αυτές οι ακτίνες είναι κατασκευασμένες από αλυσίδες πρωτεινών, δημιουργούν σπείρες και λυγίζουν η μία πάνω στην άλλη.

Σε μια προσπάθεια να καταλάβει καλύτερα αυτό το νέο παθογόνο, ο μουσικός και μηχανικός Μάρκους Μπουέλερ και οι συνάδελφοί του όρισαν σε κάθε πρωτεΐνη και δομική μορφή κι ένα μουσικό ισοδύναμο.

Το αποτέλεσμα, δημιουργημένο από την τεχνητή νοημοσύνη, είναι ένα μουσικό κομμάτι σχεδόν 2 ωρών που προκαλεί έκπληξη, το οποίο ο επιστήμονας δημοσίευσε στην πλατφόρμα SoundCloud.

Έχει παιχτεί σε ένα Κότο, ένα γιαπωνέζικο μουσικό όργανο με 13 χορδές, καμπανάκια και φλάουτο.

Σύμφωνα με τον Μπουέλερ, η μελωδία αποκαλύπτει λεπτομέρειες που δεν μπορούν τα μικροσκόπια.

«Οι εγκέφαλοί μας είναι πολύ καλοί στο να επεξεργάζονται ήχους. Σε κάθε αυξομείωση, τα αυτιά μας είναι σε θέση να εντοπίσουν όλα τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του ήχου: το ύψος, το τέμπο, την ένταση, τη μελωδία, το ρυθμό και τις συγχορδίες», αναφέρει ο επιστήμονας του MIT.

«Θα χρειαζόμασταν ένα πολύ ισχυρό μικροσκόπιο για να δούμε τις αντίστοιχες λεπτομέρειες σε μια εικόνα και δεν θα μπορούσαμε να τις δούμε όλες με τη μία. Ο ήχος είναι ένας κομψός τρόπος να έχουμε πρόσβαση στην πληροφορία που είναι αποθηκευμένη σε μια πρωτεΐνη», σημείωσε.

«Ακόμη και μια μικρή μετάλλαξη θα μπορούσε να περιορίσει ή να ενισχύσει τη δύναμη του κορονοϊου», ανέφερε ο Μπουέλερ.

«Η κατανόηση αυτών των δονητικών προτύπων είναι καίριας σημασίας στο σχεδιασμό φαρμάκων κι σε αρκετούς άλλους τομείς», σημείωσε ο επιστήμονας.

Για παράδειγμα, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να ψάξουν για μια νέα πρωτεΐνη που θα ταιριάζει με τη μελωδία και το ρυθμό των αντισωμάτων, που θα ήταν σε θέση να επέμβουν στην ικανότητα του ιού να μολύνει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Δείτε το βίντεο:

sputniknews.gr

Pin It on Pinterest

Share This