Εντυπωσιακή ανακάλυψη που ανοίγει νέο κεφάλαιο στην κοσμολογία
Η τεράστια μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας περιστρέφεται τόσο γρήγορα που αλλάζει τον χωροχρόνο σύμφωνα με ερευνητική ομάδα που μελέτησε δεδομένα τα οποία κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra. Η μαύρη τρύπα, που ονομάζεται Τοξότης A*, βρίσκεται 26.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη και εκτιμάται ότι έχει μάζα περίπου τέσσερα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια ο Τοξότης Α* σέρνει τον περιβάλλοντα χωροχρόνο μαζί του συμπιέζοντας τον με τρόπο τέτοιο που να κάνει τον χωροχρόνο εκεί να μοιάζει με μπάλα ποδοσφαίρου.
Η γρήγορη περιστροφή του Τοξότη Α* αποτελεί απόδειξη του τρόπου δημιουργίας του. Μια μαύρη τρύπα που περιστρέφεται γρήγορα σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος της μάζας της δημιουργήθηκε από αλληλεπιδράσεις με ένα δίσκο ύλης που περιβάλλει μαύρες τρύπες και ονομάζεται δίσκος προσαύξησης.
Οι μαύρες τρύπες που έχουν μικρότερο ρυθμό περιστροφής σχηματίζονται συνήθως από μικρότερες μαύρες τρύπες που συγχωνεύονται μεταξύ τους. Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να αποκαλύψει νέα στοιχεία για το σχηματισμό και την εξέλιξη των γαλαξιών, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας.
Η διαφορά στην ταχύτητα περιστροφής είναι αρκετά σημαντική γιατί η μεγαλύτερη ταχύτητα θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μετρήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το κέντρο του γαλαξία μας. «Μετρώντας τις ιδιότητες του γαλαξία, ο επιστήμονας μπορεί να μάθει για την ιστορία και τη δομή του, να εξετάσει θεωρίες δοκιμών ή ακόμα και να συμπεράνει την ύπαρξη μερικών πολύ ενδιαφερόντων και συναρπαστικών αντικειμένων όπως οι σκουληκότρυπες», αναφέρει ο Ντέγιαν Στοίκοβοιτς, καθηγητής κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο που δεν συμμετείχε στη μελέτη.
naftemporiki.gr