Επαναστατικό αντικαρκινικό τεστ αίματος

Ανιχνεύει δέκα τύπους καρκίνου μήνες ή και χρόνια πριν κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα συμπτώματα.

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια επαναστατική εξέταση αίματος, η οποία υπόσχεται την ανίχνευση δέκα τύπων καρκίνου πολλούς μήνες ή ακόμη και κάποια χρόνια πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα συμπτώματα στον ασθενή.

Όπως είναι ευνόητο, αν η εξέταση αυτή είναι πράγματι τόσο… ικανή, θα αποτελέσει ένα ανεκτίμητης αξίας εργαλείο στα χέρια των γιατρών και αναμένεται να σώσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, 1.600 άτομα έκαναν την εξέταση και η ακρίβεια των αποτελεσμάτων του άγγιξε το 90%, αφού κατάφερε σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις να διακρίνει τα υγιή άτομα και εκείνα που είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί με καρκίνο. Μάλιστα, η εξέταση κατάφερε να εντοπίσει από την ομάδα των υγιών ατόμων που έλαβαν μέρος στη δοκιμή τέσσερα άτομα που αντιμετώπιζαν πρόβλημα και τα οποία τελικά διαγνώστηκαν με καρκίνο λίγους μήνες αργότερα.

«Έχουμε να κάνουμε δυνητικά με το ιερό δισκοπότηρο της αντικαρκινικής έρευνας, να βρίσκουμε καρκίνους, και μάλιστα καρκίνους δύσκολους στον εντοπισμό τους. Ελπίζουμε αυτή η εξέταση να σώσει πολλές ζωές. Οι περισσότεροι καρκίνοι ανιχνεύονται πολύ καθυστερημένα, αλλά αυτή η εξέταση, που είναι στην ουσία μια υγρή βιοψία, μας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίζουμε καρκίνους μήνες ή και χρόνια πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων» δηλώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Έρικ Κλάιν, καθηγητής του Cleveland Centre στο Οχάιο.

Οι ερευνητές θα κάνουν αναλυτική παρουσίαση της εξέτασης και των δοκιμών στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, που θα διεξαχθεί στο Σικάγο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν ολοκληρωθούν οι δοκιμές και η εξέταση πάρει την τελική της μορφή, θα μπορεί να δώσει αποτελέσματα μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων από τη λήψη του δείγματος.

tovima.gr

Pin It on Pinterest

Share This