Εντοπίστηκε το σημείο του εγκεφάλου που υπάρχει η συνείδηση

Μία νέα έρευνα ισχυρίζεται πως βρήκε το σημείο του εγκεφάλου στο οποίο υπάρχει η συνείδηση. Υπάρχει μία διαφορά μεταξύ αυτών που επεξεργάζεται ο εγκέφαλος και αυτά που καταλαβαίνουμε συνειδητά. Οι επιστήμονες λοιπόν βρήκαν συνεχή εγκεφαλική δραστηριότητα στο ινιακό τμήμα του οπτικού φλοιού στο πίσω μέρος του εγκεφάλου.

Η δραστηριότητα έπεφτε στο 10-20% του επιπέδου της περίπου 300 milliseconds μετά το αρχικό οπτικό ερέθισμα, αλλά παρόλα αυτά παρέμενε. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με άλλα τμήματα του εγκεφάλου όπου η πληροφορία εξαφανίζεται εντελώς μετά από περίπου μισό δευτερόλεπτο (500 milliseconds).

Αυτή η σταθερή επεξεργασία υποδεικνύει τη νευρωνική βάση για σταθερή αντίληψη στο χρόνο, παρά τις αλλαγές στη δραστηριότητα.

Με απλά λόγια, αυτή η περιοχή του εγκεφάλου είναι το μέρος όπου όχι απλά παρατηρούμε κάτι, αλλά καταλαβαίνουμε πως το παρατηρούμε.

Στην έρευνα συμμετείχαν 10 ασθενείς με επιληψία, οι οποίοι διέθεταν ήδη ηλεκτρόδια μέσα στο κρανίο τους, επιτρέποντας μία ολοκληρωμένη καταγραφή της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε βάθος χρόνου.

Προσθέτουμε ένα κομμάτι του παζλ της συνείδησης – πώς τα πράγματα παραμένουν στο μυαλό μας για να δράσουμε.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να είναι εντελώς σίγουροι πως τα ευρήματά τους συνδέονται με τη συνείδηση, αλλά λένε πως η συνεχόμενη δραστηριότητα στον οπτικό φλοιό μπορεί να τροφοδοτεί τον προμετωπιαίο φλοιό ο οποίος διαχειρίζεται τις σκέψεις και τη δράση.

Σίγουρα χρειάζεται περισσότερη έρευνα και δεδομένα για να κατανοήσουμε καλύτερα τη συνείδηση, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε περιστατικά όπου ο ασθενής δεν αντιδρά σε ερεθίσματα από το περιβάλλον μετά από κάποιο τραύμα στον εγκέφαλο.

Τι χρειάζεται για να μπορεί κάτι όχι απλά να γίνει αισθητό από τον εγκέφαλο, αλλά να μπορεί ο άνθρωπος να έχει μία υποκειμενική εμπειρία; Η κατανόηση αυτού θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι λείπει από το συνειδητό σύστημα στους εγκεφάλους ασθενών με διάφορα σύνδρομα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Cell Reports.

unboxholics.com

Pin It on Pinterest

Share This