Γεμάτος από τα δομικά υλικά της ζωής ο γαλαξίας μας

 

Οι κοσμικοί δίσκοι από τα υλικά των οποίων σχηματίζονται οι πλανήτες στο γαλαξία μας είναι γεμάτοι από τα δομικά υλικά της ζωής…

 

Η ανθρωπότητα αναρωτιέται αν υπάρχει ζωή έξω από τη Γη και οι επιστήμονες έχουν ριχτεί με τη βοήθεια των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων που διαθέτουν στο κυνήγι του εντοπισμού εξωγήινης ζωής οποιασδήποτε μορφής. Έχουν εντοπιστεί πλανήτες και δορυφόροι στο ηλιακό μας σύστημα που διαθέτουν συνθήκες ευνοϊκές στην ύπαρξη ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο και γίνονται προσπάθειες για να διαπιστωθεί αν πράγματι υπάρχει ή υπήρχε κάποτε ζωή σε αυτούς τους κόσμους με πρώτο και καλύτερο υποψήφιο φυσικά τον Άρη τον οποίο μελετούν και εξερευνούν δορυφόροι και ρομπότ.

Ερευνητική ομάδα με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Supplement Series» υποστηρίζει ότι ο γαλαξίας μας είναι πολύ περισσότερο φιλικός στη ζωή από όσο πιστεύαμε. Συνήθως μετά τη γέννηση ενός άστρου σχηματίζεται γύρω του ένας δίσκος κοσμικής ύλης (σκόνη, αέρια) από τα οποία δημιουργούνται οι πλανήτες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι στους κοσμικούς δίσκους του γαλαξία μας αφθονούν τα χημικά στοιχεία που αποτελούν τα δομικά υλικά των χημικών ουσιών που με τη σειρά τους αποτελούν τα δομικά υλικά της ζωής. Χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο ALMA στη Χιλή οι αστρονόμοι διαπίστωσαν ότι οι κοσμικοί δίσκοι είναι γεμάτοι από μεγάλα οργανικά μόρια τα οποία συνθέτουν τα στοιχεία στα οποία βασίζεται η ζωή όπως τα σάκχαρα, τα αμινοξέα και το ριβονουκλεϊνικό οξύ.

«Το ALMA μας επέτρεψε να ψάξουμε για αυτά τα μόρια στις εσωτερικές περιοχές των κοσμικών δίσκων σε υπό διαμόρφωση πλανητικά συστήματα παρόμοια με το ηλιακό μας σύστημα. Η μελέτη που κάναμε δείχνει ότι σε αυτές τις εσωτερικές περιοχές οι ποσότητες των οργανικών μορίων που συνδέονται με τη ζωή είναι 10-100 φορές μεγαλύτερη από εκείνες που προέβλεπαν μέχρι σήμερα τα κοσμικά μοντέλα» αναφέρει η Κάθριν Γουόλς, καθηγήτρια της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οι περιοχές των κοσμικών δίσκων που αφθονούν τα συγκεκριμένα οργανικά μόρια είναι αυτές που σχηματίζονται επίσης οι αστεροειδείς και οι κομήτες γεγονός που ενισχύει τη θεωρία ότι η ζωή έφτασε στη Γη με κάποιους από αυτούς τους διαστημικούς βράχους που στην κυριολεξία έσπειραν τους σπόρους της ζωής πέφτοντας πάνω στον πλανήτη μας.

naftemporiki.gr

Pin It on Pinterest

Share This