Βρήκαμε πλανήτη που ίσως είναι πιο κατοικήσιμος από την Γη

Ένας πλανήτης που ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα, σε απόσταση 1.206 έτη φωτός από εμάς ίσως είναι πιο κατοικήσιμος από την Γη, σύμφωνα με τα δεδομένα. Οι επιστήμονες έχουν επινοήσει έναν νέο δείκτη για να προσδιορίσουν ποιοι πλανήτες, πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, είναι ικανοί να διατηρήσουν ζωή. Με αυτόν το δείκτη, μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποιους πλανήτες έχει μεγαλύτερο νόημα να εστιάσουμε τις έρευνές μας.

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Astrophysical Journal, χρησιμοποιήθηκε ένα εύρος από δεδομένα, όπως «δεδομένων διέλευσης, αστρικών ιδιοτήτων και προηγουμένως αναφερθέντων ορίων για την εκπεμπόμενη πλανητική ροή», για να γίνει η βαθμολόγηση του πλανήτη ως προς την κατοικησιμότητά του.

Ο νέος δείκτης βαλτιώνει πολύ την προηγούμενη μέθοδο, που βασιζόταν κυρίως στην ζώνη Goldilocks (κατοικήσιμη ζώνη). Παλαιότερα κρίναμε την κατοικησιμότητα ενός πλανήτη βασιζόμενη στην τροχιά του γύρω από το άστρο και την θερμοκρασία του ώστε να υποστηρίξει νερό. Τώρα όμως, με την νέα μέθοδο μπαίνουν αρκετά περισσότεροι παράγοντες που ελέγχονται, προκειμένου να δούμε τη κατοικησιμότητα ενός πλανήτη.

Με βάση τα νέα και βελτιωμένα κριτήρια, η Γη έλαβε βαθμολογία 0.829, όμως ο νέος πλανήτης φαίνεται με βάση τα δεδομένα, να είναι δυνητικά πιο κατοικήσιμος και από την Γη.

Ο λόγος για τον Kepler-442b, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2009 και μετά παρατηρήθηκε ξανά το 2012. Περιφέρεται γύρω από το άστρο του στην ζώνη Goldilocks και βρίσκεται στα 1.200 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

keppler 442b
Η διαφορά μεγέθους μεταξύ Keppler 442b και της Γης (Πηγη: Wikipedia)

Ο πλανήτης Kepler-442b έχει χαρακτηριστεί σαν υπερ-Γη, καθώς η μάζα και η ακτίνα του είναι μεγαλύτερες από τον πλανήτη μας, αλλά παραμένει μικρότερη από τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα. Παρουσιάζει θερμοκρασία ισορροπίας στους -40 βαθμούς. Για να έχουμε μια σύγκριση, η Γη έχει θερμοκρασία ισορροπίας του -18 βαθμούς.

Με βάση όλα τα δεδομένα, ο Kepler-442b φαίνεται να βαθμολογείται με 0.836, που είναι καλύτερη βαθμολογία από τους 0.829 που έχει η Γη. Αυτό τον κάνει δυνητικά τον πιο υποσχόμενο υποψήφιο για πιθανή κατοικησιμότητα.

Σχετικά με τον νέο δείκτη μέτρησης, ένας από τους κύριους συγγραφείς της εργασίας, ο Ρόρι Μπαρνς από το Εικονικό Πλανητικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, δήλωσε: «Βασικά, έχουμε επινοήσει έναν τρόπο να πάρουμε όλα τα δεδομένα παρατήρησης που είναι διαθέσιμα και να αναπτύξουμε ένα σχήμα προτεραιοποίησης. έτσι ώστε καθώς προχωράμε σε μια εποχή που υπάρχουν εκατοντάδες διαθέσιμοι στόχοι, να μπορούμε να πούμε, “Εντάξει, με αυτόν θέλουμε να ξεκινήσουμε”..

Όμως ακόμα απέχουμε αρκετά από την εύρεση της Γης 2.0 και η αναζήτηση έχει πολύ μέλλον ακόμα.

Η πραγματική κατοικησιμότητα του Keppler-442b δεν είναι σίγουρη, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμα τι γίνεται με την ατμόσφαιρά του και την επιφάνειά του. Και, η μελέτη στο The Astrophysical Journal διευκρινίζει ότι ακριβώς επειδή ένας πλανήτης έχει βαθμολογία υψηλότερη από τη Γη, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι πιο κατάλληλος για τη διατήρηση της ζωής από αυτόν.

Η αναζήτηση συνεχίζεται λοιπόν, ενώ πρόσφατα είδαμε πως ο Άρης δεν είναι ο καλύτερος υποψήφιος για την διατήρηση ζωής, αφού η σωματιδιακή ακτινοβολία από τον Ήλιο, δεν επιτρέπει την μεγάλη παραμονή σε αυτόν.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Astrophysical Journal

Pin It on Pinterest

Share This