Αυτό το κόκκινο Πιράνχας χρειαζόταν κάποια βοήθεια!…

 

By Olympia Petropoulos

Το πιράνχας (piranha) είναι ένα ψάρι γλυκού νερού. Ζει στην Νότια Αμερική, σε ποτάμια και λίμνες, κυρίως στο δίκτυο των ποταμών του Αμαζονίου.

Παρόλο που περιγράφεται σαν τρανό σαρκοβόρο ψάρι τρώει και φυτικά μέρη όπως σπόρους, φύλλα, ακόμη και πεσμένα φρούτα, και κατατάσσεται έτσι ως παμφάγο ψάρι.

Υπάρχουν περίπου 30 – 60 διαφορετικά είδη πιράνχας, τα περισσότερα 12 – 35 εκατοστά σε μήκος. Το εξαφανισμένο μέγα  πιράνχας, που ζούσε πριν 8 – 10 εκατομμύρια χρόνια, έφτανε ακόμα και το ένα μέτρο!

Όλα τα πιράνχας έχουν πολύ κοφτερά δόντια, τοποθετημένα πυκνά μεταξύ τους, και είναι σχεδιασμένα για να σκίζουν τη σάρκα. Έχουν εξαιρετικά δυνατό δάγκωμα, όπως το μαύρο πιράνχας που έχει το δυνατότερο από όλα τα σπονδυλωτά ψάρια. Την περίοδο της αναπαραγωγής το θηλυκό γέννα τα αυγά σε μια μικρή λακκούβα, που έχει σκάψει το αρσενικό, και κολυμπάει περιμετρικά φρουρώντας τα αυγά! Είναι στην ουσία ένα ντροπαλό και προσεκτικό ψάρι, που κινείται σε μεγαλύτερα κοπάδια, για να προστατεύεται από μεγαλύτερους θηρευτές. Ωστόσο μπορεί αν και σπάνια να προκαλέσει αρκετά σοβαρά τραυματισμούς και στον άνθρωπο, και δεν πρέπει να τα υποτιμάει κανείς ως θηρευτές – και ιδιαίτερα όταν είναι πεινασμένα!…

Εργαζόμενοι σε ένα μεγάλο ενυδρείο, στην Τζόρτζια των ΗΠΑ, παρατήρησαν ότι ένα ψάρι πιράνχας είχε εμφανίσει ένα μη φυσιολογικό όγκο στο κάτω του σαγόνι.

Ειδικοί κτηνίατροι έκριναν ότι μια επέμβαση ήταν απαραίτητη, ώστε αφαιρεθεί το ογκίδιο, και το ψάρι να συνεχίσει να τρέφεται σωστά.

Αλλιώς, θα μπορούσε σύντομα να σταματήσει να τρώει, να χάσει βάρος, και να πεθάνει!…

Αφού έπιασαν το συγκεκριμένο ψαράκι, από την δεξαμενή με τα πιράνχας, το μετέφεραν στο μικρό χειρουργείο της εγκατάστασης.  Νάρκωσαν ολικά το ψάρι, βάζοντάς το να κολυμπήσει σε μια λεκάνη με νερό στο οποίο ήταν διαλυμένο αναισθητικό. Καθώς το ψάρι φυσικά διύλιζε το νερό με τα βράγχια του,  το αναισθητικό πέρασε στον οργανισμό του, και το ψάρι σύντομα αποκοιμήθηκε…

Μετά από ακτινογραφία, για να δούνε καλύτερα το ογκίδιο, έβαλαν το ψάρι στο χειρουργικό τραπέζι!…  Τοποθέτησαν σωληνάκι με τρεχούμενο οξυγονωμένο νερό στο στόμα του, ώστε να περνάει μέσα από τα βράγχια του και να αναπνέει. Αφαίρεσαν λοιπόν το ογκίδιο με ένα νυστεράκι, και το ψάρι έχασε ελάχιστο αίμα.  Του έδωσαν αντιβίωση και το τοποθέτησαν σε μία άλλη λεκάνη, με καθαρό νερό ώστε διυλίζοντας το, να αποβάλλει το αναισθητικό από το αίμα του και να ξυπνήσει!

Όλα πήγαν καλά,  και απελευθέρωσαν ξανά το ψάρι στην δεξαμενή μαζί με τα υπόλοιπα πιράνχας. Μετά από λίγες μέρες, το ψαράκι είχε επανέλθει τελείως, και αρχικά διστακτικό,  σύντομα πήρε την πρώτη του μπουκιά, και συνέχισε να τρώει με όρεξη!  …

 

Piranha Needs Operation To Remove Growth From His Mouth | The Aquarium

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This