Αστρικό μαιευτήριο φωτογράφισε το Hubble

Το Hubble όχι απλά «αναρρώνει» από την πρόσφατη σοβαρή περιπέτεια που είχε όταν τέθηκε για μερικές εβδομάδες εκτός λειτουργίας και βρέθηκε ένα βήμα πριν το πρόωρο τέλος του αλλά έχει επιστρέψει δυναμικά συνεχίζοντας να μας δίνει εικόνα από κάθε σημείο, κάθε δομή και κάθε φαινόμενο του Σύμπαντος.

Αυτή τη φορά το διαστημικό τηλεσκόπιο έστρεψε το βλέμμα του σε ένα εντυπωσιακό νεφέλωμα που αποτελεί περιοχή γέννησης νέων άστρων. Πρόκειται για το νεφέλωμα 5180 που βρίσκεται σε απόσταση περίπου πέντε χιλιάδων ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό των Διδύμων. Το νεφέλωμα αποτελεί μέρος του GEM OB1, ενός γιγάντιου συμπλέγματος μοριακών νεφών.

Αν και η καταγραφή εικόνων σε αυτά τα νέφη παράγει εντυπωσιακά οπτικά αποτελέσματα εντούτοις το περιβάλλον σε αυτά και ειδικά η κοσμική σκόνη από την οποία αποτελούνται δεν επιτρέπει στους αστρονόμους να παρατηρούν με λεπτομέρεια τι συμβαίνει στο εσωτερικό τους και τις διεργασίες της γέννησης και εξέλιξης των άστρων. Το Hubble κατέγραψε τις νέες εικόνες με την Wide Field Camera 3 (WFC3) ένα εργαλείο που είναι σχεδιασμένο να καταγράφει λεπτομερείς εικόνες τόσο στο ορατό όσο και το υπέρυθρο φως γεγονός που επιτρέπει στους επιστήμονες να βλέπουν πιο καθαρά το εσωτερικό τέτοιων περιοχών.

naftemporiki.gr

Pin It on Pinterest

Share This